Cine i-ar putea lua locul lui Mircea Geoană la NATO

Cine i-ar putea lua locul lui Mircea Geoană la NATO
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Polonia vrea să numească viitorul secretar general adjunct al NATO, în momentul în care mandatul lui Mircea Geoană se va termina.

Cine sunt cei doi candidați polonezi

Doi candidați polonezi vizează al doilea post al NATO. Ministrul de externe polonez, Radosław Sikorski, a declarat, într-un interviu pentru publicația Visegrad Insight, că Tomasz Szatkowski (46 de ani), fost ambasador la NATO, este susținut de președintele Andrzej Duda, iar Adam Bugajski (50 de ani), director pentru Politica de Securitate în Ministerul polonez al Afacerilor Externe, este sprijinit de guvern.

“Nu voi bloca recomandările pentru candidații polonezi [care doresc să aplice pentru posturi de conducere din UE].

Cu toate acestea, nu este de ajutor atunci când un candidat al domnului președinte Andrzej Duda [Tomasz Szatkowski, fost ambasador polonez la NATO], în secret, intră în concursul pentru postul de secretar general adjunct NATO și, astfel, scad șansele candidatului oficial [candidatul oficial a fost Adam Bugajski, Director Politica de Securitate la Ministerul Afacerilor Externe]”, a spus ministrul polonez de Externe.

Szatkowski deține un master în drept la Universitatea din Varșovia . De asemenea, are studii postuniversitare în securitate națională la Universitatea din Varșovia și studii de război la King’s College London, politică de informații la King’s College London, potrivit Adevarul.

De asemenea, a urmat cursuri la Școala Postuniversitară Navală din Monterey și la Academia de Apărare a Regatului Unit din Shrivenham .

El a ocupat funcții de conducere în statul polonez, industria de apărare, mass-media publică și Parlamentul European

Între 17 noiembrie 2015 și 18 iulie 2019 a fost viceministru al apărării naționale , responsabil pentru afaceri internaționale, organizarea Summit-ului NATO din 2016 de la Varșovia.

Adam Bugajski a absolvit istoria la Universitatea din Gdańsk, precum și Școala Națională de Administrație Publică din Varșovia.

După absolvire, s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe (MAE). A lucrat la Delegația permanentă a Republicii Polone pe lângă NATO la Bruxelles (2003-2010), din 2008 în calitate de adjunct al șefului misiunii. A reprezentat Polonia la forumurile NATO de nivel înalt și a fost responsabil de redactarea documentelor politice-cheie, inclusiv a declarațiilor de la summiturile NATO și de la reuniunile ministeriale, scrie defence24days.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`