Cine este Serghei Lavrov, important confident al lui Vladimir Putin. De ce este considerat cel mai dur și sobru diplomat și care sunt marile sale pasiuni

Cine este Serghei Lavrov, important confident al lui Vladimir Putin. De ce este considerat cel mai dur și sobru diplomat și care sunt marile sale pasiuni
Serghei Lavrov / Sputnik, Hepta

Serghei Lavrov este una dintre cele mai vocale figuri politice ale regimului de la Moscova, în ultimele luni, pe fondul tensiunilor „axei” Rusia – Ucraina – SUA. Oficialul rus în vârstă 71 de ani îndeplinește un rol important în contextul tensiunilor declanșate la începutul acestui an, dar și pentru regimul Vladimir Putin, în ansamblu.

Președintele Rusiei are în subordinea sa, în funcții-cheie, oameni de mare încredere, în general foști colegi de serviciu în alte structuri, înainte ca Vladimir Putin să devină lider suprem la Kremlin. Printre vechii săi confidenți se numără și Serghei Viktorovici Lavrov (n.r. – Sergej Viktorovich Lavrov), un produs al școlii diplomatice de la Moscova.

Lavrov, membru important al Camarilei Vladimir Putin, are o reputație de diplomat cult, fidel, profesionist, sobru, rigid și dur.

Președintele Federației Ruse și ministrul rus de externe, Vladimir Putin și Serghei Lavrov. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

Serghei Lavrov, un produs al școlii diplomatice de la Moscova

Cariera în relațiile externe și-a început-o în anul 1972, după ce a absolvit prestigiosul Institut de Relații Internaționale a Universității din Moscova. Lavrov vorbește fluent mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza și sinhala (n.r. – singaleză, vorbită în Sri Lanka, învățată în prima sa misiune în afara granițelor).

Alexandru Gorceakov este considerat un model politic pentru Serghei Lavrov, ministrul de Externe și cancelar al imperiului țarist în cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Gorceakov a fost descris de către Lavrov drept cel „angajat să restabilească influența Rusiei în Europa, după un război pierdut, nu cu arme, ci cu diplomație”.

Cunoscut drept sobru și chiar rigid, secretarul de stat american Rex Tillerson a subliniat în 2017 aceste trăsături ale lui Lavrov.

„Nu poți să faci un tango cu Lavrov, nu are voie să danseze”, a declarat oficialul din SUA.

Serghei Lavrov a fost numit ministru de Externe de către Vladimir Putin în anul 2004. Până atunci, a activat în cadrul Ministerului cu diverse funcții executive. De asemenea, diplomatul rus a ocupat timp de 10 ani poziția de ambasador al ONU.

Serghei Lavrov, alături de un oficial de la Vatican / POOL, Hepta

Serghei Lavrov, un diplomat incomod

Figura încruntată a lui Serghei Larvov, fizicul impunător (n.r. – 1,90 înălțime) și replicile tăioase fac parte din „arsenalul” diplomatic al Kremlinului.

De-a lungul timpului, Lavrov s-a mai remarcat prin dialoguri aprinse cu omologii săi. Luna trecută l-a ironizat pe secretarul britanic de Externe Liz Truss pentru cunoștințele sale despre geografia Rusiei, iar cu un an înainte i-a adresat înțepături șefului politicii externe al UE, Josep Borrell. Un alt episod memorabil a avut loc în 2008, când Lavrov l-a certat la telefon pe britanicul David Miliband. În plus, într-o conferință de presă a dat afară „un idiot”, în timp ce un oficial saudit susținea un discurs.

În timpul conflictului cu Ucraina și SUA, respectiv aliații NATO, Lavrov a lansat mai multe avertismente la adresa vestului. Comunitatea europeană, inclusiv cetățenii de rând vor avea de suferit din cauza sprijinului oferit Ucrainei, dacă vor continua să sprijine fostul stat din URSS în cadrul conflictului militar declanșat în acest an.

Serghei Lavrov, alături de omologul din Norvegia, Anniken Huitfeldt / DPA, Hepta

Serghei Lavrov, pasionat de sport și de whisky

Printre pasiunile lui Lavrov se numără fotbalul, pe care-l practică des alături de prieteni, în general duminica, atunci când nu este plecat prin lume. Diplomatul rus este fan Spartak Moscova.

Lavrov apreciază whisky-urile și trabucurile de calitate. Din cauza unei legi care privea interzicerea fumatului la ONU, Lavrov a avut disensiuni cu secratarul general Kofi Annan. În plus, ministrul rus compune versuri. O parte dintre ele au fost publicate în revista literară Russkij Pioner. Într-una dintre poeziile sale pune în oglindă Rusia de altădată cu cea din prezent:

„Țara asta nu mai există, dar mai rămâne puțină mândrie. Acum este timpul să mergem acasă”, a scris Lavrov într-una dintre poeziile sale.

Serghei Lavrov, alături de un oficial din Guinea Bissau / Sputnik, Hepta
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)