Cine este principalul partener comercial al Germaniei. Nu mai este China

Cine este principalul partener comercial al Germaniei. Nu mai este China
Foto: Captura Youtube

Datele oficiului federal de statistică (Destatis) arată că Statele Unite ale Americii au depășit China, devenind astfel cel mai mare partener comercial al Germaniei în primul semestru din 2024, având în vedere că Berlinul vrea să nu mai depindă de Beijing.

Statele Unite ale Americii, cel mai mare partener comercial al Germaniei

În primele șase luni ale acestui an, importurile și exporturile Germaniei către cea mai mare economie mondială au totalizat aproximatvi 127 miliarde de euro. Pentru China, cifra este de 122 miliarde de euro, potrivit datelor Destatis.

SUA a depășit China în primul trimestru din 2024, după ce 2023 a fost al optulea an consecutiv în care China a rămas cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Diferența dintre cele două mari economii vine după ce Berlinul a anunțat că nu vrea să mai depindă de Beijing.

Reziliența economiei SUA a ajutat la majorarea exporturilor Germaniei, a declarat Lola Machleid, expert în domeniul comerţului exterior la Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), potrivit Agerpres.

În primul semestru din 2024, exporturile Germaniei către SUA au crescut cu 3,3%, la aproape 81 miliarde de euro, iar cele spre China au scăzut cu aproape 3%, la puţin peste 48 miliarde de euro.

Importurile din China au înregistrat un declin de aproape 8%, la 73,5 miliarde de euro, iar cele din SUA au scăzut cu 3,4%, la 46,1 miliarde de euro, în urma livrărilor de produse energetice.

„În contextul actualelor incertitudini geopolitice şi al evoluţiilor economice nesigure, nu doar în SUA şi China, ci şi aici în Germania, este dificil de previzionat cum va continua să evolueze cursa umăr la umăr”, a explicat Machleid.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`