Cine este Liviu Librescu, românul folosit de campania lui Hillary Clinton pentru a cere înăsprirea legislației privind controlul armelor: Povestea sa a fost spusă de Tim Kaine în dezbaterea vicepreședinților (VIDEO)

Cine este Liviu Librescu, românul folosit de campania lui Hillary Clinton pentru a cere înăsprirea legislației privind controlul armelor: Povestea sa a fost spusă de Tim Kaine în dezbaterea vicepreședinților (VIDEO)
Foto: FoxNews

Miercuri seară are loc la Universitatea din Las Vegas, Nevada, ultima dezbatere din cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite. Va fi ultima șansă pentru Donald Trump și Hillary Clinton de a prezentat în fața întregii națiunile contrastele ce îi separă de contracandidat și politicile pentru care americanii ar trebui să le dea votul.

Una dintre temele la care cei doi au viziuni complet diferite este legislația privind controlul armelor de foc. Donald Trump este un înverșunat apărător al celui "de-al doilea amendament" care prevede dreptul americanilor de deține arme de foc, în timp ce Hillary Clinton militează pentru o legislație mai aspră care să limiteze abilitatea americanilor de a avea acces la arme.

În timpul dezbaterii candidaților la funcția de vicepreședinte, "secundul" lui Hillary Clinton, Tim Kaine, a susținut argumentul privind înăsprirea controlului privind vânzarea de arme dând exemplul unui cetățean român despre care a spus că moartea sa și a altor persoane în masacrul comis în campusul Universității Virginia Tech în 2007 "l-a marcat profund", fiind guvernator al statului Virginia în acel moment.

Vicepreședintele democrat Tim Kaine spune povestea românului Liviu Librescu în timpul dezbaterii electorale

#DIRECT_ONE_hqwhzi#

"Unii dintre cei ucişi la Virginia Tech este Liviu Librescu, un român de peste 70 de ani, supravieţuitor al Holocaustului. A supravieţuit Holocaustului, a supravieţuit preluării controlului în ţara sa de către Uniunea Sovietică. Apoi a ajuns profesor asociat la Virginia Tech şi nu a putut supravieţui flagelului numit violenţă armată" a spus Tim Kaine în timpul dezbaterii urmărite de milioane de americani.

Liviu Librescu s-a născut pe 18 august 1930 la Ploiești într-o familie de evrei. Tatăl său era avocat, dar a fost exclus din barou în 1940 la fel ca toți evreii, iar apoi în 1941 a fost deportat în Transnistria, iar Liviu și mama sa au ajuns în ghetoul din Focșani.

După căderea regimului mareșalului Ion Antonescu, tatăl său s-a întors și a devenit activ în partidul liberal condus de Gheorghe Tătărescu, în timp ce Liviu s-a ținut de învățătură și a ajuns să lucreze "Institutul de cercetări de mecanică aplicată al Academiei RPR" în ciuda faptului că avea "origine socială nesănătoasă" pentru că era evreu.

Liviu Librescu a cerut permis de emigrare în Israel, dar guvernul comunist l-a refuzat. În anul 1978, după ce primul ministru israelian, Menachem Beghin, l-a rugat personal pe Nicolae Ceaușescu, Librescu a primit permisiunea de a pleca în Israel. În Israel, Librescu a fost profesor de aeronautică la Universitatea din Tel Aviv până în anul 1985, când a trecut la Virginia Polytechnic Institute and State University, în Statele Unite ale Americii.

În 2007, acesta se afla în universitea în care preda în momentul când un student a intrat în clădire și a început să tragă în toată lumea prezentă. Profesorul Librescu a decedat prin împușcare în timp ce încerca să blocheze intrarea în sala lui de clasă pentru a-și proteja studenții și a le da timp să fugă din calea asasinului.

Avea 76 de ani în momentul în care a decedat. Alături de el au mai decedat alte 32 de persoane în cadrul masacrului de la Virginia Tech. Președintele Traian Băsescu i-a dat post-mortem Ordinul Național Steaua României pentru eroismul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)