Cine este Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă

Cine este Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, sosește pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, la începutul vizitei sale oficiale în România, vineri 11 martie 2022 / Foto: Inquam Photos / George Călin

După anunțul retragerii lui Joe Biden, vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, susține că este pregătită „să câștige nominalizarea” democraților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fost procuror și senator american din California, candidatura lui Harris pentru nominalizarea la președinția democrată din 2020 a explodat înainte ca un singur vot primar să fie exprimat. Mai târziu a devenit partenera de campanie a lui Biden, dar s-a chinuit să-și găsească un loc în administrația de la Casa Albă după ce a preluat funcția de vicepreședinte. Desemnată să lucreze la problemele care implică migrația din America Centrală, ea a fost în mod repetat acuzată de republicani pentru problemele legate de trecerea ilegală a frontierei, scrie apnews.

Detalii despre Kamala Harris

Cu toate acestea, Harris a găsit mai multă proeminență ca avocat cel mai deschis al Casei Albe pentru drepturile la avort, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat Roe v. Wade în 2022. Ea a jucat, de asemenea, un rol cheie în a ajunge la tineri și alegătorii de culoare.

În plus, performanța constantă a lui Harris după dezastrul dezbaterii lui Biden i-a consolidat poziția printre democrați în ultimele săptămâni.

Chiar înainte de aprobarea lui Biden, Harris a fost considerată favorită pentru a-l înlocui. Cu experiența ei în politică externă și recunoașterea numelui național, ea are un avantaj față de potențialii concurenți, inclusiv guvernatorul California Gavin Newsom, guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer și guvernatorul Pennsylvania Josh Shapiro.

Harris va căuta să evite soarta lui Hubert Humphrey, care în calitate de vicepreședinte a câștigat nominalizarea democrată în 1968, după ce președintele Lyndon Johnson a refuzat să candideze pentru realegere pe fondul nemulțumirii naționale din cauza războiului din Vietnam. Humphrey a pierdut în acel an în fața republicanului Richard Nixon.

Nixon a demisionat în 1974 în timpul scandalului Watergate și a fost înlocuit de vicepreședintele Gerald Ford. Ford nu a câștigat niciodată un mandat al său.

Vicepreședinții sunt întotdeauna la rând pentru a intra în postul de top dacă președintele moare sau este incapabil. Cu toate acestea, Harris s-a confruntat cu un nivel neobișnuit de control din cauza vârstei lui Biden. A fost cel mai în vârstă președinte din istorie, preluând mandatul la 78 de ani și și-a anunțat candidatura pentru realegere la 80. Harris are 59 de ani.

Harris s-a născut pe 20 octombrie 1964, în Oakland, California, din părinți care s-au întâlnit ca activiști pentru drepturile civile. Orașul ei natal și Berkeley din apropiere au fost în centrul mișcărilor de justiție rasială și socială ale vremii, iar Harris a fost atât un produs, cât și un beneficiar.

Ea a vorbit adesea despre participarea la demonstrații într-un cărucior și despre creșterea în preajma adulților „care își petreceau timpul defilând și strigând despre acest lucru numit dreptate”. În clasa întâi, a fost transportată cu autobuzul la școală ca parte a clasei a doua pentru a se integra învățământul public din Berkeley.

Părinții lui Harris au divorțat când ea era tânără și a fost crescută de mama ei alături de sora ei mai mică, Maya. Ea a urmat Universitatea Howard, o școală din Washington, și s-a alăturat  Alpha Kappa Alpha, care a devenit o sursă de fraternitate și sprijin politic de-a lungul anilor.

După absolvire, Harris s-a întors în San Francisco Bay Area pentru facultatea de drept și a ales o carieră ca procuror, o mișcare care a surprins familia ei de activist.

Implicarea în politica democrată

Ea a spus că crede că munca pentru schimbare în interiorul sistemului este la fel de importantă ca agitația din exterior. Până în 2003, ea a candidat pentru primul ei birou politic, învingându-l pe vechiul procuror districtual din San Francisco.

Puțini locuitori ai orașului știau numele ei, iar Harris și-a așezat o masă în afara magazinelor alimentare pentru a întâlni oameni. Ea a câștigat și și-a arătat rapid dorința de a-și trasa propriul drum. La câteva luni de la începutul mandatului său, Harris a refuzat să solicite pedeapsa cu moartea pentru ucigașul unui tânăr ofițer de poliție ucis în îndeplinirea datoriei, stricând relația ei cu polițiștii orașului.

Episodul nu i-a oprit ascensiunea politică. La sfârșitul anului 2007, în timp ce era încă procuror, bătea la uși în Iowa pentru candidatul de atunci Barack Obama. După ce a devenit președinte, Obama a susținut-o în cursa ei din 2010 pentru postul de procuror general din California.

Odată aleasă în funcția de stat, ea s-a angajat să mențină pedeapsa cu moartea, în ciuda opoziției ei morale față de aceasta. Ea a refuzat să apere Propunerea 8, o inițiativă susținută de alegători care interzice căsătoriile între persoane de același sex. Harris a jucat, de asemenea, un rol cheie într-o înțelegere de 25 de miliarde de dolari cu creditorii ipotecari ai națiunii în urma crizei de executare silită.

Pe măsură ce uciderile tinerilor de culoare de către poliție au primit mai multă atenție, Harris a implementat unele modificări, inclusiv urmărirea datelor rasiale în opririle poliției, dar nu a urmărit măsuri mai agresive, cum ar fi solicitarea procurorilor independenți să investigheze împușcăturile poliției.

Dosarul lui Harris în calitate de procuror a avut-o în cele din urmă în fața când ea a lansat o candidatură prezidențială în 2019, deoarece unii progresiști ​​și alegători mai tineri au cerut o schimbare mai rapidă. Dar în timpul petrecut la serviciu, ea a creat și o relație fortuită cu Beau Biden, fiul lui Joe Biden, care era atunci procurorul general al Delaware. Beau Biden a murit de cancer la creier în 2015, iar prietenia lui cu Harris a avut o imagine importantă ani mai târziu, când tatăl său l-a ales pe Harris să fie partenerul său de alergare.

Harris s-a căsătorit cu avocatul Douglas Emhoff în 2014 și a devenit mamă vitregă a celor doi copii ai lui Emhoff, Ella și Cole.

Harris a avut o oportunitate rară de a avansa politic atunci când senatorul Barbara Boxer, care a servit mai bine de două decenii, a anunțat că nu va mai candida în 2016.

În funcție, Harris a devenit rapid parte din rezistența democrată față de Trump și a câștigat recunoaștere pentru interogarea ei ascuțită a nominalizaților săi. Într-un moment memorabil, ea l-a înfruntat pe judecătorul Curții Supreme Brett Kavanaugh dacă cunoaște vreo lege care dă guvernului puterea de a reglementa corpul unui bărbat

La puțin mai bine de doi ani după ce a devenit senator, Harris și-a anunțat campania pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Democrat din 2020. Dar campania ei a fost afectată de lupte interioare și ea nu a reușit să câștige tracțiune, renunțând în cele din urmă înaintea caucusurilor din Iowa.

Opt luni mai târziu, Biden a ales-o pe Harris drept partener de alergare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`