Cine este James Solages, cetățeanul american suspect în asasinarea președintelui din Haiti, Jovenil Moise

Cine este James Solages, cetățeanul american suspect în asasinarea președintelui din Haiti, Jovenil Moise
Președintele din Haiti, Jovenel Moise, ucis în timpul unui atac / Foto: Hepta.ro

James Solages, un cetățean american, se numără printre persoanele arestate și acuzate că ar fi participat la asasinarea președintelui din Haiti. Până la acest moment însă, autoritățile nu au furnizat încă dovezi cu privire la vinovăția celor arestați.

Ministrului haitian pentru Alegeri și Relații Intra-partinice, Mathias Pierre, a explicat faptul că printre persoanele arestate pentru asasinarea președintelui din Haiti se numără cel puțin un cetățean american. Totodată, potrivit Reuters, alți patru suspecți au fost uciși.

James Solages, cetățeanu american suspect în asasinarea președintelui din Haiti

Potrivit Reuters, un cetățean maerican de orginie haitiană s-a numărat printre persoanele arestate, fiind suspect de asasinarea președintelui Jovenil Moise.

Ministrul Pierrea a precizat, potrivit presei străine, că cei patru suspecți arestați și duși la poliția din Capitală au fost înconjurați de o mulțime de oameni violenți, care au început să îi fluiere.

Totodată, numele celorlalți asasini nu au fost făcute publice, dar membrii au Guvernului au precizat că este vorba despre cetățeni străini.

Un grup de persoane neidentificate au atacat reședința privată a președintelui haitian Jovenel Moise în timpul nopții și l-au împușcat mortal, a declarat premierul interimar Claude Joseph într-o declarație publicată miercuri.

Președintele Jovenil Moise a fost asasinat

Miercuri, 7 iulie, în jurul orei 01:00, un grup de persoane neidentificate, inclusiv unele care vorbeau spaniolă, au atacat reședința privată a președintelui, rănind mortal pe șeful statului haitian. Prima Doamnă a suferit de asemenea răni grave în urma atacului și se afla în spital, potrivit unei declarații publicată de biroul prim-ministrului interimar Claude Joseph, scrie france24.com.

Iosif a spus că acum este conducătorul țării. Condamnând „actul inuman și barbar”, Joseph a făcut apel la calm, spunând că poliția și forțele armate ale țării au preluat controlul asupra situației de securitate.

Moise a condus Haiti, cea mai săracă țară din America, prin decrete, după ce alegerile legislative din 2018 au fost întârziate în urma disputelor interne, inclusiv când se termină propriul mandat.

În plus față de criza politică, răpirile pentru răscumpărare au crescut în ultimele luni, reflectând în continuare influența crescândă a bandelor armate din națiunea caraibiană.

Haiti se confruntă, de asemenea, cu sărăcia cronică și cu dezastrele naturale recurente.

Insecuritate și instabilitate politică

Președintele s-a confruntat cu o opoziție accentuată din partea populației care i-a considerat mandatul nelegitim și a trecut printr-o serie de șapte prim-miniștri în patru ani. Cel mai recent, Joseph trebuia să fie înlocuit săptămâna aceasta, după doar trei luni în post.

Pe lângă alegerile prezidențiale, legislative și locale, Haiti urma să aibă un referendum constituțional în septembrie, după ce a fost amânat de două ori din cauza pandemiei coronavirusului.

Susținut de Moise, textul reformei constituționale, menit să consolideze puterea executivă, a fost respins covârșitor de opoziție și de multe organizații ale societății civile.

Constituția în vigoare în prezent a fost scrisă în 1987 după căderea dictaturii . Criticii susțineau, de asemenea, că este imposibil să organizezi un sondaj, având în vedere insecuritatea generală din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni