Cine este Igor Kolomoisky, oligarhul care s-ar afla în spatele lui Zelenski. Comentariul unui analist politic despre influența omului de afaceri asupra liderului de la Kiev
Pe rețelele de socializare circulă o informație privind existența unui oligarh care s-ar afla în spatele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Este vorba despre Igor Kolomoisky, în legătură cu care s-a speculat că ar avea relații apropiate cu șeful de stat al Ucrainei.
Analistului politic Sergiy Gerasymchuk, de la organizația neguvernamentală Strategic and Security Studies Group, a abordat aceste informațiile referitoare la relația dintre Zelenski și Kolomoisky, susținând că influența oligarhului ar fi fost „supraestimată”, potrivit HotNews.
A fost unul dintre suporterii lui Zelenski, dar influența sa este supraestimată
Gerasymchuk a confirmat sprijinul lui Igor Kolomoisky față de Zelenki în drumul către președinția Ucrainei, însă susține că influența omului de afaceri a fost „supraestimată”, căci, după alegeri, nu a primit avantaje și sprijin din partea cabinetului președintelui.
„Igor Kolomoisky este foarte cunoscut în Ucraina și dincolo de faptul că este om de afaceri activ în politica Ucrainei a avut grijă să-și pună ouăle în diferite coșuri. El este adesea menționat ca fiind unu dintre suporterii cheie ai lui Volodimir Zelenski în drumul acestuia spre funcția de președinte (…)
Cu toate acestea, influența lui Kolomoisky asupra președintelui Zelenski este supraestimată. Mulți au crezut că după alegeri Kolomoyskyi va primi avantaje și sprijin din partea cabinetului președintelui. Dar cazul „Privatbank” a fost o hârtie de turnesol care a dovedit că acest lucru nu este adevărat”, a susținut Gerasymchuk.
Oligarhii din Ucraina ar fi plănuit o lovitură de stat împotriva lui Zelenski
În legătură cu oligarhii ucraineni, analistul politic a spus că cel mai puternic dintre aceștia ar fi plănuit o lovitură de stat împotriva lui Zelenski, însă, în contextul invaziei țării, Rinat Ahmetov s-a implicat puternic financiar pentru a sprijini rezistența ucraineană.
Cel mai puternic oligarh din Ucraina este și cel mai bogat om din țară, mai exact Rinat Ahmetov. Anul trecut au existat câțiva indicatori că relațiile dintre el și președintele Zelenski erau mai degrabă încordate. Președintele chiar bănuia că Ahmetov era implicat în pregătirea unei lovituri de stat împotriva lui.
„Într-adevăr, grupul de presă ce aparține lui Ahmetov a fost mai degrabă critic cu Zelenski și chiar au existat zvonuri că Ahmetov a investit în diferite partide și proiecte politice care vizau limitarea puterii președintelui. Ce a declanșat această ofensivă a fost legea anti-oligarhi adoptată de Parlament la inițiativa lui Zelenski.
Dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat jocul. Ahmetov deține companii care au un rol crucial în economia ucraineană, dar acest rol poate fi îndeplinit doar dacă Ucraina își păstrează statalitatea și independența.
Prin urmare, în aceste zile Ahmetov donează foarte mult pentru a sprijini rezistența ucraineană, anunțând deja că întreprinderile sale (unele dintre acestea fiind situate chiar în Mariupol) nu vor funcționa niciodată sub ocupația rusă. Pe 7 martie, Ahmetov s-a întors în Ucraina.
Un alt oligarh ucrainean influent este Victor Pinchuk care de asemenea investește mult în rezistența ucraineană și a declarat explicit că ceea ce face Rusia este genocid împotriva poporului din Ucraina”, a comentat analistul politic.
„Niciunul din foștii politicieni ucraineni sau oameni de afaceri influenți nu a fost membru în conducerile Gazprom sau Rosneft”
Vorbind despre cazurile de corupție din Ucraina, Sergiy Gerasymchuk a spus că fenomenul este unul obișnuit, însă policitienii și oamenii de afaceri ucraineni nu au făcut parte din conducerile Gazprom sau Rosneft.
„Cu siguranță au existat cazuri particulare de corupție. Acest fenomen este adânc înrădăcinat în natura umană și nici măcar statele UE nu au putut lupta cu acesta pe deplin. Cu toate acestea, niciunul din foștii politicieni ucraineni sau oameni de afaceri influenți nu a fost membru în consiliile de administrație ale Gazprom (n.r.- companie de gaze naturale statului rus) sau Rosneft (n.r.- companie de petrol și gaze a statului rus)”, a mai spus acesta.