Cine e Pierre Poilievre, conservatorul care ar putea deveni viitorul premier al Canadei: „Atunci când politețea este în conflict cu adevărul, aleg adevărul”
Liderul Partidului Conservator al Canadei, Pierre Poilievre – acum în vârstă de 45 de ani – a prezentat o viziune cu impozite reduse pentru țară într-un concurs de eseuri despre ceea ce ar face ca prim-ministru, anunță BBC.
Jură război împotriva politicienilor
„Un dolar lăsat în mâinile consumatorilor și investitorilor este mai productiv decât un dolar cheltuit de un politician”, a spus el.
Poilievre este cu un pas mai aproape de a-și transforma viziunea în realitate și chiar a vorbit despre ideile sale într-un interviu recent cu psihologul și comentatorul conservator Jordan Peterson.
De luni de zile, conservatorii lui Poilievre s-au bucurat de un avantaj mare față de liberalii care se luptă în sondajele naționale, sugerând că ar câștiga un guvern majoritar dacă ar avea loc alegeri astăzi.
Acum, premierul Justin Trudeau a anunțat că demisionează și, cu alegeri care ar putea fi convocate în curând, Poilievre promite o întoarcere la „politica de bun simț”.
Pentru canadienii frustrați de o economie leneșă și de o criză a locuințelor și accesibilității, el oferă o alternativă la ceea ce el a etichetat drept „socialismul autoritar” al lui Trudeau.
O victorie l-ar face parte dintr-un val de lideri populiști de dreapta care au răsturnat guvernele în exercițiu din Occident.
Deși a fost comparat cu Donald Trump – și are fani precum Elon Musk și alții dintre susținătorii președintelui ales al SUA – povestea lui Poilievre este în mare parte una canadiană.
Un tip liniștit, dar plin de energie
Poilievre s-a născut în provincia de vest a Canadei Alberta dintr-o mamă de 16 ani care l-a dat spre adopție. A fost adoptat de doi profesori de școală, care l-au crescut în suburbia Calgary.
„Întotdeauna am crezut că generozitatea voluntară în rândul familiei și al comunității este cea mai mare plasă de siguranță socială pe care o putem avea vreodată”, a declarat el pentru Maclean’s Magazine în 2022, reflectând asupra vieții sale timpurii.
În adolescență, Poilievre și-a manifestat un interes timpuriu pentru politică și a făcut cercetări pentru conservatorii locali.
Poilievre studia relațiile internaționale la Universitatea din Calgary când l-a întâlnit pe Stockwell Day, care a lucrat ca ministru de cabinet sub fostul prim-ministru conservator Stephen Harper.
La acea vreme, Day încerca să preia conducerea Alianței Canadei – un partid de dreapta cu rădăcini Alberta, care a devenit parte a conservatorilor moderni într-o fuziune din 2003 – și l-a contactat pe Poilievre pentru a ajuta la dezvoltarea campusului.
„M-a impresionat de la început”, a declarat Day pentru BBC într-un interviu. „Părea a fi un tip liniștit, dar plin de energie și capabil să atragă atenția oamenilor”.
Day a avut succes și a ajuns la Ottawa cu Poilievre ca asistent. Ceva timp mai târziu, Poilievre a intrat în biroul său într-o noapte rece de iarnă pentru a-i cere părerea despre o posibilă candidatură pentru o funcție.
Poilievre a câștigat un loc la Ottawa în 2004, la vârsta de 25 de ani, făcându-l unul dintre cei mai tineri conservatori aleși la acea vreme. El a ocupat acel scaun de atunci.
De la „Skippy” la lider de partid
În Ottawa, Poilievre a primit porecla Skippy de către colegi și dușmani deopotrivă datorită entuziasmului său tineresc și limbii ascuțite.
Și-a construit o reputație de „foarte combativ și partizan”, a spus Randy Besco, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Toronto.
În spatele ușilor închise ale reuniunilor conservatorilor, Poilievre și-a arătat latura diplomatică, a spus Day.
Totuși, politica de confruntare a devenit o piatră de temelie a personalității publice a lui Poilievre. După ce a devenit lider conservator în 2022, el l-a bombardat pe Trudeau cu remarci ascuțite ca modalitate de a intra sub pielea alegătorilor nemulțumiți.
L-a pus în dificultate uneori. În aprilie, el a fost exclus din Camera Comunelor pentru că l-a numit pe prim-ministru „un nenorocit”.
Poilievre a declarat pentru Montreal Gazette în iunie că este un fan al „discuțiilor directe”.
„Cred că atunci când politețea este în conflict cu adevărul, aleg adevărul”, a spus el. „Cred că am fost prea politicoși de prea mult timp cu clasa noastră politică”.
Stilul său combativ a fost criticat pentru simplificarea excesivă a problemelor complexe pentru câștig politic.
În timp ce canadienii au fost deschiși la mesajul liderului opoziției ca o schimbare față de marca lui Trudeau de politică progresistă, puțin peste jumătate dintre ei au o opinie nefavorabilă despre el, potrivit ultimelor sondaje.
Poilievre despre populism, imigrație și Trump
Liderul conservator a fost descris ca fiind un populist „soft” pentru apelurile sale directe pentru canadienii obișnuiți și pentru criticile la adresa elitelor establishmentului, inclusiv a companiilor din Canada.
El a venit în sprijinul celor care au protestat împotriva mandatelor de vaccinare în timpul demonstrațiilor „Convoiul libertății” din 2021, care au blocat Ottawa timp de săptămâni.
S-a angajat să acționeze fără milă „împotriva criminalității din istoria Canadei”, promițând că îi va ține pe recidiviști în spatele gratiilor.
În chestiuni sociale, Poilievre a intervenit rareori – ceva ce a spus profesorul Besco este tipic pentru conservatorii importanți, care văd aceste subiecte ca „o problemă inutilă”.
În timp ce Poilievre a votat împotriva legalizării căsătoriei gay la începutul anilor 2000, el a spus recent că acestea vor rămâne legale și „punct” dacă va fi ales.
De asemenea, conservatorii nu susțin legislația care să reglementeze avortul, deși le permit parlamentarilor să voteze liber pe această problemă.
Pe fondul unei dezbateri publice din Canada în ultimele luni pe tema imigrației, partidul a spus că va lega nivelul de nou-veniți de numărul de case noi construite și se va concentra pe atragerea de muncitori calificați.
Soția lui Poilievre, Anaida, a sosit în Canada pe când era copil și se refugiase din Caracas, Venezuela.
Nu va continua politicile ecologice ale lui Trudeau
Una dintre promisiunile sale majore – de a reduce programul național de preț al carbonului al lui Trudeau, argumentând că este o povară financiară pentru familii – a ridicat întrebări despre modul în care guvernul său va aborda probleme presante precum schimbările climatice.
Poilievre le-a promis canadienilor revenirea la „politica de bun simț” și la „guvernul mic”.
De asemenea, Canada se confruntă cu amenințarea unor tarife mari atunci când Trump va prelua mandatul la sfârșitul acestei luni, relația SUA-Canada fiind de așteptat să fie o provocare majoră.
Poilievre a respins comentariile lui Trump care sugerează că Canada devine al 51-lea stat al SUA, jurând că „pune Canada pe primul loc”.
Altfel, nu s-a implicat prea mult în politica externă, mesajele sale fiind concentrate în schimb pe restabilirea „visului canadian”.
Mai presus de toate, Poilievre spune că dorește să elimine „grandomania” și „wokeism-ul utopic” despre care crede că au definit epoca Trudeau, în favoarea „lucrurilor care sunt mărețe și grozave la oamenii de rând”.
„Am spus exact aceleași lucru și până acum”, i-a spus el lui Peterson.