Mai multe postere prin care se sugerează faptul că România ar fi de vină pentru așa-zisă a destrămării Uniunii Europene au apărut în orașul olandez Eindhoven. Pozele cu aceste postere s-au răspândit cu repeziciune pe rețelele sociale, ceea ce a ridicat numeroase întrebări referitoare la poziția oficială a Olandei în această chestiune.
Campania, intitulată "Cine a transformat Uniunea Europeană într-un coșmar?" exprimă faptul că România ar fi de vină pentru că unele țări se gândesc să părăsească blocul comunitar, situație care a devenit deja o realitate în cazul Regatului Unit.
Această campanie a fost inițiată de către organizația laguage-rights.eu, care a eliberat și un comunicat de presă pe această temă.
"Fundația Drepturile Limbii Europene și-a lansat Campania "Cine a transformat Uniunea Europeană într-un coșmar?". Fundația a mai făcut campanie anterior pentru votul împotriva unui acord de asociere cu Ucraina, bazat pe rapoartele sale cu privire la legile de extrădare. La referendumul de pe 6 Aprilie 2016, 61% dintre olandezi au votat cu NU.
În acest raport, fundația vrea să evidențieze că intregrarea Europei Centrale în UE este imposibilă, fără respectarea tratatului de la Strasbourg. Din moment ce tratatul garantează drepturile de limbă ale persoanelor autonome și face din semnele bilingve o obligativitate. După un eșec etnic al ratificării Iugoslaviei a acestui tratat a fost o condiție obligatorie de intrare a României în Uniunea Europeană și în NATO.
Spre deosebire de România, atât Olanda, cât și Marea Britanie îndeplinesc în totalitate condițiile acestui tratat pentru minoritățile galeze și frizieni. Olanda, ca membru fondator al Uniunii Europene, protejează și contribuie la creșterea diversității și identității europene prin raportarea la Harta Europeană a limbilor regionale, asemenea Marii Britanii. România nu ține cont de acest tratat, în ciuda faptului că a fost ratificat. De fapt, România a făcut legea să nu aibă însemnătate prin breșa structurală și sistematică a ambelor tratate.
Din moment ce Uniunea Europeană este incapabilă să mențină și să își protejeze propriile valori precum drepturile omului, Identitatea Europeană și Regula Legii, populația Marii Britanii nu are nicio altă alegere morală de făcut în afară de părăsirea Uniunii Europene de la 23 iunie", se arată în textul comunicatului.
CITEȘTE COMUNICATUL OFICIAL AICI
În mediul online s-au vehiculat informații potrivit cărora această campanie ar fi fost lansată, de fapt, de un olandez cu origine maghiară, având în vedere că organizația este înregistrată în Ungaria, potrivit informațiilor de pe portalul oficial al acesteia.
În acest context, Ambasada Olandei la București a avut o reacție promptă, postând o explicație pe pagina oficială de Facebook a instituției, mesaj prin care se dezice de organizația care a lansat această campanie, precum și de mesajul în sine al campaniei.
"Ni s-a adus la cunoștință că mai multe postere au apărut în Olanda (mai exact, în apropierea orașului Eindhoven), postere care vin cu o abordare negativă cu privire la apartenența României la Marea Britanie. În ultimele zile, imagini cu aceste postere au circulat în mediul online și au început să primească atenție și din partea presei, ridicând semne de întrebare cu privire la poziția olandezilor față de această situație.
Ambasada vrea să evidențieze faptul că posterele respective pot fi atribuite organizației laguage-rights.eu. Aceasta este o organizație privată care nu are niciun fel de legătură cu Guvernul Olandei. Așadar, poziția exprimată în posterele respective nu este aceeași cu cea a Executivului Olandei.
Ambasada vrea să profite de această ocazie pentru a repeta faptul că Guvernul are un devotament ferm față de Uniunea Europeană și de integrarea în UE, precum și față de importanța parteneriatului cu celelalte state membre, atât în cadrul blocului comunitrar, cât și în cadrul relațiilor sale bilaterale", se arată în mesajul postat de Ambasadă.
Mesajul Ambasadei Olandei la București