Puiul cu unt, unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare indiene, care se bucură de recunoaştere la nivel mondial, este delicios și aparent, controversat.
Două lanţuri indiene de restaurante au decis să apeleze la instanţă pentru a hotărî cine a inventat acest preparat culinar.
Procesul, care a devenit un subiect fierbinte în India, a fost deschis de familia care deţine lanţul de restaurante Moti Mahal, un faimos lanţ de restaurante din Delhi care i-a avut drept clienţi celebri, printre alţii, pe preşedintele american Richard Nixon şi pe primul premier indian Jawaharlal Nehru.
Se susține că fondatorul restaurantului, Kundan Lal Gujral, a creat curry-ul în anii 1930, când restaurantul s-a deschis pentru prima dată în Peshawar, înainte de a se muta în Delhi. Într-un dosar de 2.752 de pagini, a dat în judecată lanțul rival Daryaganj, acuzându-l că a pretins în mod fals că a inventat felul de mâncare, precum și dal makhani, un fel de mâncare popular de linte care este, de asemenea, făcut cu unt și smântână.
Familia Gujral solicită despăgubiri în valoare de 240.000 de dolari, susținând, de asemenea, că Daryaganj a copiat aspectul site-ului Moti Mahal și „aspectul” restaurantelor sale.
„Nu poți lua moștenirea cuiva… Felul de mâncare a fost inventat când bunicul nostru era în Pakistan”, a spus Monish Gujral, director general la Moti Mahal.
Daryaganj – care a fost înființat relativ recent în 2019 – spune că regretatul său membru al familiei, Kundan Lal Jaggi, a colaborat cu Gujral pentru a deschide restaurantul Delhi în 1947, iar felul de mâncare a fost inventat acolo. Aceasta îi dă dreptul de a revendica, de asemenea, crearea felului de mâncare, susține ea.
Reprezentanţii restaurantelor Daryaganj au prezentat pentru Reuters un contract vechi de parteneriat, scris de mână şi înregistrat în 1949, pentru a-şi susţine poziţia.
Această dispută a acaparat atenţia indienilor, numeroase televiziuni difuzând emisiuni în care este dezbătută istoria acestui preparat culinar. Subiectul a luat amploare şi în social media, unde susţinătorii celor două tabere se întrec în argumente pro şi contra.
„Este un caz inedit, unic. Chiar nu știi cine a creat primul fel de pui cu unt. Instanța va fi presată și va trebui să se bazeze pe dovezi circumstanțiale”, a declarat Ameet Datta, un avocat specializat în proprietate intelectuală al firmei Saikrishna & Asociaţii.
Mărturiile persoanelor care pot face legătura între brand şi preparatul pe care l-au consumat în urmă cu decenii ar putea fi considerate dovezi importante, a adăugat Datta.