Cinci cereri ale Austriei pentru UE referitoare la situația azilanților
Problema azilului pentru imigranți va juca pentru Austria un rol esențial la viitorul summit al UE de la Bruxelles; acest lucru a fost convenit de cancelarul austriac Karl Nehammer cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
După respingerea României și Bulgariei în spațiul Schengen, Viena a dat publicității cinci cereri prin care solicită blocului comunitar să le pună rapid în aplicare, relatează Krone Zeitung.
Cererile Austriei privesc împărțirea responsabilităților privind emigranții
Astfel, cele cinci condiții prin care Viena vrea să abată atenția de la criticile privind menținerea Bulgariei și României
- Comisia UE ar trebui să plătească pentru operațiunile polițienești din străinătate pentru a combate migrația ilegală. În plus, se intenționează să ofere mai mult sprijin țărilor de frontieră externă în ceea ce privește protecția frontierelor, în special cu resurse financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construcția de garduri la granița dintre Bulgaria și Turcia).
- Comisia UE ar trebui – ca urmare a Directivei privind persoanele strămutate (statut de protecție mai rapid sau acces la piața muncii) – să elaboreze o „Directivă privind returnarea”.
- Procedurile de azil în țările terțe sigure trebuie să fie posibile – un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmăresc.
- Ar trebui să fie mai ușor să se revoce statutul de protecție al infractorilor.
- Comisia UE urmează să înființeze și să finanțeze un proiect-pilot pentru procedurile rapide de azil la frontiera externă a UE.
Deja, „o serie de alte măsuri„, au fost luate de guvernul federal care a precizat că „mai multe alte măsuri că frâna de azil fac ca presiunea azilului asupra Austriei să scadă”, subliniază „Krone”.
În perioada premergătoare summitului UE, se invocă cooperarea cu președintele sârb Aleksandar Vucic: călătoriile fără viză pentru Tunisia au fost încheiate iar intrarea fără viză din India urmează să fie oprită la sfârșitul anului.
Presa austriacă: se dorește „creșterea presiunii asupra Comisiei UE pentru a lua măsuri mai ferme împotriva migrației ilegale”
„Odată cu dreptul de veto senzațional împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, se dorește, de asemenea, creșterea presiunii asupra Comisiei UE pentru a lua măsuri mai ferme împotriva migrației ilegale. Mai ales în România există acum o adevărată furtună împotriva blocadei Austriei, în diverse mass-media deja criticile puternice sunt puternice, ministrul român de Interne Lucian Bode (Partidul Liberal/PNL) îl acuză deschis pe omologul său austriac Gerhard Karner (ÖVP) că și-a încălcat cuvântul” menționează publicația vieneză.