Chișinăul vrea noi cecuri în alb din partea Bucureștiului. Premierul Chicu: „Relațiile între Moldova și România nu depind de alegerile făcute pe malurile Dâmboviței și Bâcului”

Chișinăul vrea noi cecuri în alb din partea Bucureștiului. Premierul Chicu: „Relațiile între Moldova și România nu depind de alegerile făcute pe malurile Dâmboviței și Bâcului”

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, susține că relațiile dintre București și Chișinău nu depind de alegerile făcute de cetățenii celor două state. Aceasta este cea mai recentă luare de poziție din clinciul româno-moldovean, în condițiile în care ambasadorul Daniel Ioniță a afirmat, reluând o declarație a omologului său american, că România și SUA fac investiții în Republica Moldova, dar chiar și așa cetățenii moldoveni votează cu politicienii apropiați de Rusia.

Așadar, Ion Chicu consideră că relațiile între România și Moldova nu depind de alegerile făcute pe malurile Bâcului or Dâmboviței. Oamenii, afirmă Ion Chicu, sunt mult mai deștepți decât „tehnololgii politici de palat”. Prim-ministrul cheamă toate forțele politice la muncă pentru folosul oamenilor, scrie deschide.md.

„Relațiile între Moldova și România nu depind de alegerile făcute pe malurile Dâmboviței și Bâcului”, a afirmat premierul Ion Chicu.

Declarația făcută de Ion Chicu vine în contextul în care Daniel Ioniță, ambasadorul român de la Chișinău, a subliniat că proiectele de cooperare dintre cele două state vor continua, dar România va fi foarte atentă cu cine va lucra în Republica Moldova pentru ca rezultatele să se simtă pentru cetățeni și nu în îmbogățirea unora.

„Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova, dar la nivel local. Și cel puțin o perioadă, vom fi foarte atenți cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte, să fie cetățenii R. Moldova, cetățenii care merită și care apreciază cu adevărat lucrurile acestea. La Chișinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte mașini scumpe circulă pe străzile acestea, în condițiile salariul mediu în R. Moldova e unul destul de jos. Și cu toate astea se cer bani din afară. Știți ce spunea fostul ambasador al SUA: «americanii fac drumuri, românii fac grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii». Citat încheiat”, a declarat Daniel Ioniță pentru Radio Chișinău.

Mai mult decât atât, chiar și președintele Klaus Iohannis a subliniat că autoritățile din România nu le vor mai oferi cecuri în alb partenerilor de peste Prut și că investițiile românești din Republica Moldova vor fi condiționate de măsura în care guvernarea Ion Chicu urmărește reforma profundă a instituțiilor moldovene.

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică.

Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a declarat Klaus Iohannis.

După această afirmație, omologul lui Klaus Iohannis, Igor Dodon a pledat pentru continuarea relațiilor dintre Chișinău și București.

„Noi stimăm partenerii noștri români, frații de peste Prut. Noi pledăm pentru relații bune și vom continua relații bune cu statul vecin care este partenerul strategic nr.1. La aspectul comerț bilateral este nr.1 România. Avem mai multe proiecte comune care trebuie să fie implementate. Relațiile dintre țările noastre trebuie să continue, indiferent de cine se află la guvernare la Chișinău sau București. Cetățenii Republicii Moldova acest lucru și-l doresc”, le-a declarat Dodon jurnaliștilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie