China vrea un sistem global de monitorizare bazat pe coduri QR, ca mecanism de luptă cu pandemia de coronavirus

Publicat: 23 11. 2020, 14:38
Foto: Zuma Press / Huang Jingwen

Președintele Chinei, Xi Jinping, a propus implementarea la nivel global a unui sistem bazat pe coduri QR, care să monitorizeze cazurile de coronavirus și să ajute la identificarea mai rapidă a contacților.

Sistemul, implementat deja în China, folosește un cod de bare electronic ce stochează informații despre istoricul medical și deplasările unei persoane. De asemenea, mecanismul atribuie fiecărei persoane câte o culoare, în funcție de riscul de expunere la infectarea cu coronavirus: roșu – risc maxim de contractare a virusului, galben – intermediar și verde – risc minim de infectare. Autorățile chineze susțin că măsura a contribuit la limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Președintele chinez Xi Jinping propune un sistem global de monitorizare, ca metodă de luptă cu pandemia de coronavirus

Președintele chinez Xi Jinping a declarat, în timpul reuniunii liderilor G20, că, pentru a asigura buna funcționare a economiei globale în timpul pandemiei, țările ar trebuie să-și coordoneze eforturile și să stabilească un set unic de politici și standarde.

El a propus apoi instituirea la nivel global a mecanismului privind certificatele electronice de sănătate: „Sperăm ca tot mai multe state să se alăture acestui sistem”.

Xi Jinping nu a precizat ce fel de aplicație ar trebui să fie și nici cine ar trebui să o dezvolte.

Sunt câteva țări care au introdus sisteme electronice monitorizare a cetățenilor cu potențial de expunere la SARS-CoV-2, printre ele fiind Australia, Japonia și Singapore, dar nu există niciun fel de coordonare între ele și fiecare are un grad diferit de eficiență.

Un studiu realizat la Universitatea din Oxford, în luna aprilie, a arătat că și dacă doar 56% din populația unei țări ar folosi aplicația de monitorizare, răspândirea coronavirusului ar fi limitată drastic.

Pe de altă parte, mai ales în statele occidentale, există serioase îngrijorări cu privire la respectarea vieții private.
Allison Gardner, lector la Universitatea Keele, a declarat că francezii și britanicii au fost mai reticenți în a folosi astfel de aplicații când datele lor persoane erau stocate în altă parte decât pe telefoanele lor mobile.

CNN notează că, dat fiind faptul că țări din întreaga lume sunt tot mai îngrijorate cu privire la folosirea tehnologiilor chineze în industriile strategice, există serioase întrebări despre cum ar putea funcția un astfel de sistem coordonat de Beijing.

Yuval Noah Harari a avertizat că pandemia de coronavirus poate fi folosită ca pretext pentru supravegherea și controlul oamenilor

Recent, istoricul israelian Yuval Noah Harari chiar a avertizat că pandemia de coronavirus și necesitatea de a limita răspândirea COVID-19 ar putea fi folosite drept pretext pentru a supraveghea oamenii și mai în detaliu, cu ajutorul noilor tehnologii.

„E prima dată în istoria umanității când poți urmări pe toată lumea tot timpul și în care poți să strângi și să analizezi atât de multe informații despre fiecare individ, încât poți să-l cunoști mai bine decât se cunoaște el.

Cu epidemia, e folosită scuza că trebuie întreruptă contagiunea, dar, dacă nu suntem atenți, asta ar putea fi la originea celui mai diabolic sistem totalitar care a existat vreodată. Libertatea noastră e serios amenințată. Nu cred că e inevitabil și nu cred că e prea târziu să oprim cele mai periculoase ramificații.

Eu nu sunt împotriva noilor tehnologii, nu sunt împotriva supravegherii. Avem nevoie de supraveghere pentru a lupta cu epidemia. Dar toate informațiile care sunt colectate ar trebui să ajungă la autoritățile responsabile cu Sănătatea, nu la poliție sau la marile corporații”, a explicat istoricul Yuval Noah Harari.

În cărțile sale, istoricul a mai susținut că, așa cum în trecut Divinitatea era autoritatea supremă, în viitor algoritmii ar putea deveni, iar aceștia vor pune capăt liberului arbitru al oamenilor.