China vrea să se „împace” cu SUA. Beijingul vrea stabilizarea relațiilor sino-americane

China vrea să se „împace” cu SUA. Beijingul vrea stabilizarea relațiilor sino-americane
sursă foto: captură YT

Ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat luni că este necesar ca relațiile sino-americane să se stabilizeze, după ce o serie de „cuvinte și fapte eronate” au degradat și tensionat din nou legăturile bilaterale, informează Observator news.

Tensiunile relației SUA-China

Relația SUA-China s-a degradat anul trecut, în urma vizitei lui Nancy Pelosi, preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, în Taiwan, ceea ce a generat furia Chinei, care revendică insula ca fiind teritoriul său. Drept urmare, Beijingul a întrerupt canalele oficiale de comunicare cu SUA.

Totuși, tensiunea relațiilor s-a mai ameliorat în urma summitului G20 din noiembrie, când Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit.
„O serie de cuvinte şi acţiuni eronate ale Statelor Unite de atunci au subminat impulsul pozitiv obţinut cu greu în relaţiile sino-americane”, i-a spus Qin lui Burns, potrivit unui comunicat al MAE chinez. „Agenda de dialog şi cooperare convenită de cele două părţi a fost întreruptă, iar relaţia dintre cele două ţări s-a confruntat din nou cu o răcire pregnantă”, arată Beijingul.

Tensiunile s-au reaprins în februarie, când un balon chinezesc de mare altitudine a apărut în spaţiul aerian american şi, ca răspuns la această situație, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a anulat o vizită la Beijing.

Cea mai spinoasă problemă în relaţiile sino-americane

Săptămâna trecută, Blinken a părut să ofere speranţa unei vizite, declarând pentru Washington Post că este important să se restabilească liniile regulate de comunicare la toate nivelurile.

Tot săptămâna trecută, John Kerry, emisarul american pentru climă, a declarat că Beijingul l-a invitat să facă o vizită „în termen scurt” pentru a discuta pe tema evitării unei crize climatice globale.

„Prioritatea principală este stabilizarea relaţiilor sino-americane, evitarea unei spirale descendente şi prevenirea oricăror accidente între China şi Statele Unite”, a declarat ministrul Qin Gang.

Taiwanul rămâne cea mai spinoasă problemă în relaţiile sino-americane. Luna trecută, China a organizat exerciţii în jurul Taiwanului după ce preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, în Los Angeles.

Din 1979, relaţia dintre SUA şi Taiwan a fost guvernată de Legea privind relaţiile cu Taiwanul, care oferă o bază legală pentru a da Taiwanului mijloace de a se apăra, dar nu obligă Statele Unite să vină în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac.

În cadrul bugetului pentru 2023, Congresul american a autorizat un ajutor ce constă în arme în valoare de până la 1 miliard de dolari pentru Taiwan, folosind un tip de autorizare care accelerează asistenţa de securitate şi care a contribuit la livrarea de arme şi către Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`