China vrea să construiască adăposturi în peșterile de pe Lună

China vrea să construiască adăposturi în peșterile de pe Lună
Sursa foto: Freepik

China examinează posibilitatea construirii de adăposturi în peșterile lunare pentru a asigura un adăpost sigur pentru astronauți. Tuburile de lavă naturale găsite pe Lună ar putea oferi protecție împotriva radiațiilor cosmice și solare, meteoriților, schimbărilor bruște de temperatură și altor pericole de mediu care există pe suprafața lunară. Această inițiativă se bazează pe descoperirile făcute de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), care a identificat sute de structuri selenare cu tuburi de lavă, relatează Dcnews.ro.

Tuburi de lavă pe lună

Tuburile de lavă, sau piroductele, sunt formațiuni care au luat naștere în timpul vulcanismului lunar. Lava topită curgea sub crusta solidificată și a creat tuburi goale, cu un diametru de câteva sute de metri. Asemenea fenomene se găsesc și pe Pământ. China explorează posibilitatea de a construi baze în aceste peșteri lunare pentru a beneficia de protecția oferită de tavanul de stâncă gros.

Luna este caracterizată de temperaturi extreme, cu variații semnificative între zona luminată de Soare și cea întunecată. Tuburile de lavă oferă un mediu cu temperatură constantă, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ în explorarea și colonizarea lunară. De asemenea, acestea furnizează o barieră naturală care protejează împotriva radiațiilor intense de pe Lună, care sunt de aproximativ 150 de ori mai puternice decât cele de pe Pământ.

Deși momentul încheierii vulcanismului pe Lună nu este încă cert, tuburile de lavă rămân structuri vechi și nedisturbate. Această inițiativă ar putea contribui la dezvoltarea coloniilor umane pe Lună și la asigurarea unui adăpost sigur pentru astronauți în mediul lunar dificil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`