China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Milioane de oameni ar putea fi afectați
China a aprobat construirea celui mai mare baraj hidroenergetic din lume, un proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan. Acest proiect ar putea afecta milioane de oameni, în India și Bangladesh.
Barajul va produce 300 miliarde de kilowatt-oră
Barajul va fi amplasat în avalul râului Yarlung Zangbo și va putea produce 300 de miliarde de killowatt pe oră de electricitate anual, potrivit unei estimări realizată de Power Construction Corp din China în 2020, conform click.ro.
Cel mai mare baraj din prezent, care se află în centrul Chinei, are o capacitate de 88,2 miliarde kWh. Astfel, noul proiect va depăși de trei ori mai mult capacitatea Barajului Trei Chei.
Barajul va avea un rol important în atingerea obiectivelor Chinei privind vârful emisiilor de carbon și neutralitatea carbonului, va stimula industrii conexe, precum ingineria, și va crea locuri de muncă în Tibet.
Costurile ajung la 35 miliarde de dolari
Costul total pentru construirea barajului, inclusiv cheltuielile de inginerie, va depăși suma cheltuită pentru Barajul Trei Chei, care a fost de 254,2 miliarde de yuani, respectiv 34,83 miliarde de dolari.
Această sumă a acoperit relocarea a 1,4 milioane de oameni și a depășit de peste patru ori estimarea inițială de 57 miliarde de yuani (7,98 miliarde de dolari). Cu toate acestea, autoritățile chineze nu au precizat câte persoane ar putea fi relocate în total prin acest proiect și ce efecte ar putea avea asupra ecosistemului local.
Totuși, oficialii chinezi susțin că proiectele hidroenergetice din Tibet, care concentrează peste o treime din potențialul hidroenergetic al Chinei, nu vor genera un impact semnificativ asupra mediului sau a alimentării cu apă în zonele din aval.