China susține o analiză a răspunsului global la criza COVID-19, care să fie condusă de OMS. Xi Jinping: După pandemie trebuie să rezumăm experiențele și să remediem deficiențele

Publicat: 18 05. 2020, 16:16

China susține o analiză comprehensivă a răspunsului global la pandemia de COVID-19, care să fie condusă de Organizația Mondială a Sănătății, odată ce coronavirusul SARS-CoV-2, ce stă la baza bolii infecțioase, va fi adus sub control, a afirmat președintele Xi Jinping, luni, potrivit Reuters.

Mesajul lui Xi a fost transmis cu ocazia Adunării Mondiale a Sănătății și vine în contextul în care Australia și UE au cerut o analiză privind originea și răspândirea noului coronavirus, iar demersul pare să genereze tot mai mulți susținători. Mai mult decât atât, SUA au acuzat în mai multe rânduri China pentru maniera în care a gestionat debutul crizei COVID-19, dar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care a lăsat-o fără cea mai importantă contribuție la bugetul instituției, și au anunțat public că există „dovezi clare” potrivit cărora SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator de la Wuhan, și nu din piața de animale cum susținea inițial Beijingul.

Xi Jinping, președintele Chinei, despre o analiză a răspunsului global la criza COVID-19

„China susține o evaluare comprehensivă a răspunsului global la epidemie, după ce epidemia globală va fi sub control, pentru a rezuma experiențele și a remedia deficiențele. O astfel de muncă are nevoie de o atitudine profesionistă și științifică, și trebuie să fie condusă de OMS”, a declarat Xi Jinping.

Președintele Chinei a reiterat linia de discurs prin care Beijingul își apără acțiunile din debutul crizei COVID-19, susținând că statul comunist a fost deschis și transparent, precum și că a acționat timpuriu în ceea ce privește împărtășirea informațiilor despre virus.

Totodată, el a pledat și pentru un sprijin financiar de două miliarde de dolari, ce va fi eșalonat pe următorii doi ani, pentru a sprijini eforturile naționale anti-coronavirus, cu precădere în țările aflate în curs de dezvoltare. Liderul chinez mai susține că Beijingul va face vaccinurile dezvoltate în regie proprie bunuri publice, într-o încercare de a opri răspândirea COVID-19.

Peste 4,83 milioane de persoane confirmate cu COVID-19 la nivel global

Potrivit datelor centralizate luni de Worldometer, peste 4,83 milioane de persoane au fost confirmate cu COVID-19 în toată lumea. Dacă mai bine de 1,87 milioane de pacienți testați pozitiv pentru coronavirus s-au vindecat, numărul deceselor înregistrate în rândul celor depistați cu infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 317.000.

Cu toate acestea, bilanțurile naționale – indiferent dacă ne raportăm exclusiv la statele europene sau nu – sunt dificil de comparat, pentru că guvernanții diverselor țări au strategii diferite de contabilizare a efectelor epidemiologice. Spre exemplu, în anumite locuri sunt numărate doar decesele cauzate de COVID-19, în alte părți doar cele legate de boala infecțioasă, în timp ce autoritățile din anumite regiuni înregistrează doar fatalitățile din spitale, iar altele pe toate cele ce se referă la persoane depistate cu infecție cu coronavirus.