China spune că nicio țară nu ar trebui forțată „să aleagă o tabără” în războiul din Ucraina, dar recunoaște că situația umanitară este tot mai gravă
Ambasadorul Chinei la Organizația Națiunilor Unite, Zhang Jun, le-a transmis statelor membre în Adunarea Generală a ONU că situația umanitară din Ucraina devine din ce în ce mai gravă, însă, spune el, țările nu ar trebui să oblige alte țări „să aleagă o tabără” în conflict, transmite CNN.
Nicio țară nu ar trebui forțată „să aleagă o tabără” în războiul din Ucraina, spune China prin vocea ambasadorului la ONU
„Evoluția situației din Ucraina până în stadiul actual a stârnit ample îngrijorări la nivel internațional și este, de asemenea, ceva ce China nu dorește să vadă. În ceea ce privește Ucraina, China a susținut întotdeauna că suveranitatea și integritatea teritorială ale tuturor țărilor ar trebui respectate”, a declarat Zhang Jun, joi, conform traducerii în limba engleză.
„Țările în curs de dezvoltare, care alcătuiesc cea mai mare parte a lumii, nu sunt parte din acest conflict. Ele nu ar trebui atrase în această problemă și forțate să sufere consecințele conflictelor geopolitice și ale rivalității între marile puteri… Țările relevante nu ar trebui să adopte o abordare simplistă de (tip) prieten sau inamic, alb sau negru, și nu ar trebui să forțeze nicio țară să aleagă o tabără”, a continuat oficialul chinez.
China, susține el, va juca „un rol constructiv în facilitarea discuțiilor de pace”.
Rezoluția Ucrainei în Adunarea Generală condamnă Rusia pentru că nu ar fi permis accesul ajutorului umanitar, fiind susținută de peste 20 de țări, printre care și SUA. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda-Thomas Greenfield, declara miercuri că țările membre care votează în favoarea rezoluției ce face apel la încetarea imediată a ostilităților rusești din Ucraina, practic, „votează pentru încheierea războiului”.
Zhang Jung spune că Beijingul recunoaște scopul draftului de rezoluție. „În același timp, este clar că anumite elemente ale draftului de rezoluție merg dincolo de contextul umanitar”, a adăugat el.
Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, însă au însemnătate politică.
„Ar trebui luate în serios preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor și ar trebui susținute toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei”, a mai spus ambasadorul Chinei la ONU.