China spune că balonul doborât de armata americană era un dirijabil meteo luat de curenți și amenință că va lua măsuri împotriva celor vinovați

China spune că balonul doborât de armata americană era un dirijabil meteo luat de curenți și amenință că  va lua măsuri împotriva celor vinovați
Sursa Foto: Captură video/ Twitter

China a declarat miercuri că va lua măsuri împotriva entităților americane implicate în doborârea unui presupus balon de spionaj chinez în largul coastei de est americane.

China acuză SUA că a reacționat în mod exagerat, doborându-l cu o rachetă trasă de un avion de vânătoare F-22

Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing zilnic, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, nu a oferit detalii și nu a declarat punctual cine sunt cei vinovați.

China susține că balonul era un dirijabil meteorologic fără echipaj uman care a fost scos accidental de pe traseul său din cauza curenților de aer și acuză SUA că a reacționat în mod exagerat, doborându-l cu o rachetă trasă de un avion de vânătoare F-22.

De la doborârea balonului din 4 februarie, Statele Unite au sancționat șase entități chineze despre care au spus că ar putea avea legătură cu programele aerospațiale ale Beijingului.

Ulterior, Camera Reprezentanților a SUA a votat în unanimitate pentru a condamna China pentru o „încălcare nerușinată” a suveranității SUA și pentru eforturile de a „înșela comunitatea internațională prin afirmații false despre campaniile sale de colectare de informații”.

În urma incidentului cu balonul, Antony Blinken și-a anulat vizita de la Beijing, vizită despre care se credea că va stabiliza legăturile dintre cele două țări

Secretarul de stat Antony Blinken a anulat, de asemenea, o vizită la Beijing, chiar dacă mulți sperau că aceasta va stabiliza legăturile care s-au deteriorat pe fondul disputelor privind comerțul, drepturile omului, Taiwanul și pretențiile Chinei asupra Mării Chinei de Sud.

În timp ce China neagă că balonul a fost unul militar, încă nu a spus ce departament guvernamental sau companie ar fi fost responsabilă cu zborul acestuia.

După ce inițial și-a exprimat regretul cu privire la intrarea balonului în spațiul aerian american, China a reluat acuzațiile de spionaj la adresa Washingtonului, alături de amenințările sale cu represalii.

„China se opune cu fermitate acestui lucru și va lua contramăsuri în conformitate cu legea împotriva entităților americane relevante care subminează suveranitatea și securitatea Chinei”, a declarat Wang în cadrul briefingului de miercuri.

China va „proteja în mod hotărât suveranitatea națională și drepturile și interesele sale legitime”, a spus Wang.

Tot miercuri, ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat că intruziunea balonului chinezesc face parte dintr-un model de comportament agresiv al Beijingului.

„Pentru mine, balonul nu este un incident izolat”, a declarat Emanuel.

Marți, Ministerul japonez al Apărării a declarat că se crede cu tărie că cel puțin trei obiecte zburătoare reperate în spațiul aerian japonez începând din 2019 au fost baloane spion chinezești. Acesta a precizat că a protestat și a cerut explicații din partea Beijingului.

Miercuri, parlamentari de rang înalt din partidul de guvernământ al Japoniei au declarat că iau în considerare extinderea legii privind forțele de autoapărare pentru a include și încălcările spațiului aerian japonez de către baloane străine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`