China și Brazilia au promovat planul de pace pentru Ucraina la ONU, în ciuda opoziției lui Zelenski

China și Brazilia au promovat planul de pace pentru Ucraina la ONU, în ciuda opoziției lui Zelenski
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Șaptesprezece țări au participat la o întâlnire la New York condusă de ministrul chinez de externe Wang Yi, în ciuda criticilor președintelui ucrainean, anunță The Guardian.

Șaptesprezece țări au participat la discuțiile despre planul de pace pentru Ucraina

China și Brazilia au continuat vineri efortul de a reuni țările în curs de dezvoltare în spatele unui plan de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, în ciuda respingerii de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski a inițiativei.

Șaptesprezece țări au participat la o întâlnire în cadrul Adunării Generale a ONU, prezidată de ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, și de consilierul brazilian pentru politică externă Celso Amorim.

Wang le-a spus reporterilor că au discutat despre necesitatea de a preveni escaladarea războiului, de a evita utilizarea armelor de distrugere în masă și de a preveni atacurile asupra centralelor nucleare. Zelenski, într-un discurs adresat adunării la începutul acestei săptămâni, a pus la îndoială motivele pentru care China și Brazilia au propus o alternativă la propria sa formulă de pace.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind mai târziu, după o întâlnire cu Wang, a subliniat îngrijorările puternice ale SUA cu privire la sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

Adresându-se reporterilor, el a spus că China, deși a spus că urmărește încheierea conflictului din Ucraina, „permite companiilor sale să întreprindă acțiuni care îl ajută de fapt pe Putin să continue agresiunea.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`