China se opune cu fermitate oricărei forme de contact oficial între UE și Taiwan: „Acționați cu prudență”

China se opune cu fermitate oricărei forme de contact oficial între UE și Taiwan: Acționați cu prudență
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, sursă foto: captură YT

China „se opune ferm schimburilor oficiale de orice formă” între Uniunea Europeană (UE) și Taiwan, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Principiul „o singură Chină” este o normă universal recunoscută

„Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Principiul „o singură Chină” este o normă universal recunoscută în relațiile internaționale și fundamentul politic al relațiilor dintre China și UE.

În calitate de instituție oficială a UE, Parlamentul European trebuie să respecte principiul „o singură Chină””, a declarat Mao în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a îndemnat UE să „respecte cu seriozitate principiul „o singură Chină” și să acționeze cu prudență, pentru a evita perturbarea relațiilor generale China-UE”.

În luna septembrie a acestui an, Politico a raportat că directorul Centrului de informații și situații al Uniunii Europene (EUINTCEN), Jose Casimiro Morgado, a renunțat la o vizită planificată în Taiwan după ce oficialii de la Beijing au aflat despre aceasta.

Descoperirea de către China a itinerariului planificat al lui Morgado a provocat, de asemenea, consternare cu privire la faptul că Beijingul a obținut informația despre vizita ultrasecretă prin intermediul serviciilor de informații electronice sau umane, potrivit publicației.

În luna august, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul începând cu 2 august și a declanșat o opoziție dură din partea Beijingului, stârnind în același timp îngrijorări în Statele Unite și în zona Indo-Pacific cu privire la impactul vizitei și la răspunsul militar chinez asupra securității regionale.

În urma vizitei, Beijingul a lansat exerciții militare pe scară largă, ridicând discuții despre o posibilă a patra criză în Strâmtoarea Taiwan. dintre aliații SUA din regiune, Japonia a fost cea mai înclinată spre condamnare a exercițiilor militare ale RPC, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
O delegație din partea UE vizitează luni Taiwanul

O delegație din partea Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA) a sosit luni în Taiwan, într-o vizită de patru zile, pentru a discuta despre comerțul și investițiile bilaterale Taiwan-UE.

Tensiunile dintre China continentală, pe de o parte, și Taiwan și țările care stimulează cooperarea cu insula, pe de altă parte, au escaladat după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula la începutul lunii august.

Beijingul a condamnat călătoria lui Pelosi, pe care a considerat-o un gest de susținere a separatismului, și a desfășurat exerciții militare pe scară largă în apropierea insulei.

În ciuda acestui fapt, mai multe țări, printre care Franța, Germania, Statele Unite, Japonia și altele, și-au trimis de atunci delegații pe insulă, ceea ce a sporit și mai mult tensiunile din strâmtoarea Taiwan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră