Pangolinul, animalul despre care unii spun că a jucat un rol în declanșarea focarului de Covid-19, nu va mai fi autorizat pentru utilizare în medicina tradițională chineză, oferind o salvare vitală speciilor rare și pe cale de dispariție.
China a eliminat părțile corpului de pangolin din lista sa oficială de medicamente tradiționale, a raportat marți mass-media chineză, la doar câteva zile după ce a oferit animalului cel mai înalt nivel al statutului de specie protejată din cauza numărului exemplarelor în scădere.
Mișcarea a fost lăudată de activiștii pentru drepturile animalelor sălbatice și văzută ca un pas vital spre protejarea speciilor.
„Aceasta este o acțiune cu adevărat semnificativă din partea Chinei continentale pentru a ajuta la protejarea speciilor de pangolin din întreaga lume”, a declarat pentru AFP Dr. David Olson, director la World Wide Fund for Nature, scrie france24.com.
„Practicanții tradiționali din China au folosit pangolinul timp de secole ca parte a tratamentelor”, a spus el. Pangolinul este utilizat în medicina chineză pentru o serie de afecțiuni, inclusiv tratarea cheagurilor de sânge și stimularea lactației, deși nu există dovezi științifice că au vreo valoare medicamentoasă.
Cererea de carne de pangolin a făcut lca animalul să devină cel mai traficat din lume. Numai în 2019, mai mult de 130 de tone de părți de pangolin au fost confiscate de autorități, reprezentând până la 400.000 de animale, potrivit cifrelor de la WildAid.
Braconajul ilegal a avut un efect puternic asupra exemplarelor de Pangolin. Dintre cele opt specii de animale, găsite în Asia și Africa, trei sunt listate drept pe cale de dispariție critică, iar celelalte cinci drept pe cale de dispariție sau vulnerabile.
Inclusiv un diplomat român a fost acuzat recent că a fost implicat în traficul ilegal cu soli de pangolini.
Animalul a fost în centrul atenției recent pentru că s-a crezut că ar avea legături cu focarul inițial de Covid-19 în China. Studiile au sugerat că ar fi fost gazda intermediară care a transmis virusul oamenilor când a apărut pentru prima dată pe o piață de animale din Wuhan din China anul trecut.
De atunci, China a interzis vânzarea de animale sălbatice pentru alimente pe astfel de piețe, deși comerțul cu medicamente a rămas legal.
B1.ROa realizat un material special la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din Capitală, singurul loc din România unde poate fi văzut un pangolin, iar specialiștii au explicat în detaliu toate caracteristicile mamiferului cu solzi.