Eforturile Chinei de a constrânge și submina Taiwanul riscă să ducă la o eroare de calcul, iar campania chineză de presiune cel mai probabil va continua, a avertizat Danel Kritenbrink, principalul diplomat american pentru Asia de Est, transmite Reuters.
China, care revendică Taiwanul, a efectuat exerciții militare în jurul insulei pentru a-și manifesta furia față de vizita pe care a efectuat-o la Taipei președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru Pacific și Asia, spune că Beijingul a folosit vizita lui Nancy Pelosi drept scuză pentru schimbarea de status quo, punând în pericol pacea.
„Aceste acțiuni fac parte dintr-o campanie de presiune intensificată a Republicii Populare Chineze împotriva Taiwan, de la care ne așteptăm să continue să se desfășoare în următoarele săptămâni și luni. Scopul acestei campanii este în mod clar acela de a intimida și de a constrânge Taiwanul, și de a-i submina reziliența”, consideră oficialul american.
SUA a transmis clar Chinei că abordarea sa față de Taiwan nu s-a schimbat, inclusiv în ceea ce privește angajamentul american față de politica „o singură China” și faptul că nu susține independența formală a insulei, a adăugat Kritenbrink.
„Deși politica noastră nu s-a schimbat, ceea ce s-a schimbat este constrângerea tot mai mare pe care o face Beijingul. Cuvintele și acțiunile Republicii Populare Chineze sunt profund destabilizatoare. Ele riscă o eroare de calcul și amenință pacea și stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a continuat Daniel Kritenbrink.
SUA a transmis Chinei în fiecare conversație că nu caută și nu va provoca o criză, a mai spus el.
Liniile de comunicare a SUA cu Beijingul rămân deschise, susține Kritenbrink.
„Vom continua să facem pași calmi, dar hotărâți pentru a menține pacea și stabilitatea, în fața eforturilor pe care le desfășoară Beijingul pentru a o submina, și pentru a susține Taiwanul în acord cu politica noastră îndelungată. Vom acționa responsabil, constant și hotărât”, a mai afirmat oficialul american.