China redeschide accesul spre Everest: De când vor putea alpiniștii străini să revină pe traseul nordic

China redeschide accesul spre Everest: De când vor putea alpiniștii străini să revină pe traseul nordic
Sursa foto: instagram/ kamiritasherpa

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, China le permite alpiniștilor străini să acceseze Muntele Everest prin Tibet, deschizând ruta nordică spre cel mai înalt vârf din lume.

Adrian Ballinger, unul dintre ghizii occidentali care a escaladat Everestul de opt ori, va conduce un grup de alpiniști pe această rută tibetană, prin intermediul companiei sale, Alpenglow Expeditions, potrivit G4Media.

300 de alpiniști străini pot escalada anual Everestul

Un număr maxim de 300 de permise sunt disponibile anual pentru alpiniștii străini care doresc să urce pe Everest prin Tibet. Acestea sunt emise de către Asociația de Alpinism China-Tibet (CTMA). Străinii care solicită vize turistice pentru China trebuie să obțină, de asemenea, o viză suplimentară separată pentru Tibet.

Perioada favorabilă pentru a urca pe Everest este relativ scurtă, de obicei între sfârșitul lunii aprilie și mijlocul lunii mai, când condițiile meteorologice sunt mai favorabile și riscul de avalanșe este mai redus. Echipa condusă de Ballinger are programată sosirea în China pe 25 aprilie.

„Cățăratul pe partea chineză era mai popular decât cel pe partea nepaleză”

Nepalul este cunoscut pentru cea mai celebră și mai fotografiată rută către vârful Everest, însă creșterea numărului de vizitatori este asociată cu o creștere a cantității de gunoaie, eroziune și deșeuri umane. Potrivit lui Ballinger, cățărarea pe partea chineză era mai populară decât cea de pe partea nepaleză între anii 2000 și 2007, din motive legate de siguranță.

„Cățăratul pe partea chineză era mai popular decât cel pe partea nepaleză. Astfel, cam din 2000 până în 2007, partea chineză era cea mai populară și motivul pentru care era mai populară este că era mai sigură”, explică Ballinger.

În 2008, China a găzduit Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, iar flacăra olimpică a călătorit spre Everest, în ciuda prezenței deja existente a unor grupuri de turiști pregătiți să abordeze cel mai înalt vârf din lume. Totuși, cu opt zile înainte ca alpiniștii să ajungă pe munte, acesta a fost închis pentru întregul sezon, determinând mulți turiști să piardă sume semnificative de bani și să se orienteze către partea nepaleză.

Acum, odată cu redeschiderea rutei nordice către Everest prin Tibet pentru alpiniștii străini, această tendință ar putea începe încet să se inverseze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)