Pentru prima dată de la începutul pandemiei, China le permite alpiniștilor străini să acceseze Muntele Everest prin Tibet, deschizând ruta nordică spre cel mai înalt vârf din lume.
Adrian Ballinger, unul dintre ghizii occidentali care a escaladat Everestul de opt ori, va conduce un grup de alpiniști pe această rută tibetană, prin intermediul companiei sale, Alpenglow Expeditions, potrivit G4Media.
Un număr maxim de 300 de permise sunt disponibile anual pentru alpiniștii străini care doresc să urce pe Everest prin Tibet. Acestea sunt emise de către Asociația de Alpinism China-Tibet (CTMA). Străinii care solicită vize turistice pentru China trebuie să obțină, de asemenea, o viză suplimentară separată pentru Tibet.
Perioada favorabilă pentru a urca pe Everest este relativ scurtă, de obicei între sfârșitul lunii aprilie și mijlocul lunii mai, când condițiile meteorologice sunt mai favorabile și riscul de avalanșe este mai redus. Echipa condusă de Ballinger are programată sosirea în China pe 25 aprilie.
Nepalul este cunoscut pentru cea mai celebră și mai fotografiată rută către vârful Everest, însă creșterea numărului de vizitatori este asociată cu o creștere a cantității de gunoaie, eroziune și deșeuri umane. Potrivit lui Ballinger, cățărarea pe partea chineză era mai populară decât cea de pe partea nepaleză între anii 2000 și 2007, din motive legate de siguranță.
„Cățăratul pe partea chineză era mai popular decât cel pe partea nepaleză. Astfel, cam din 2000 până în 2007, partea chineză era cea mai populară și motivul pentru care era mai populară este că era mai sigură”, explică Ballinger.
În 2008, China a găzduit Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, iar flacăra olimpică a călătorit spre Everest, în ciuda prezenței deja existente a unor grupuri de turiști pregătiți să abordeze cel mai înalt vârf din lume. Totuși, cu opt zile înainte ca alpiniștii să ajungă pe munte, acesta a fost închis pentru întregul sezon, determinând mulți turiști să piardă sume semnificative de bani și să se orienteze către partea nepaleză.
Acum, odată cu redeschiderea rutei nordice către Everest prin Tibet pentru alpiniștii străini, această tendință ar putea începe încet să se inverseze.