China a ordonat SUA, vineri, să închidă consulatul american din orașul Chengdu, într-o măsură simetrică față de solicitarea Washingtonului privind consulatul chinez din Houston, pe măsură ce relațiile dintre principalele economii ale lumii par să se deterioreze tot mai mult, transmite Reuters.
Ordinul privind închiderea consulatului american din Chengdu, oraș din provincia Sichuan aflată în sud-vestul Chinei, a reprezentat practic o continuare a practicii recente a Beijingului, de a răspunde cu măsuri proporționale la acțiunile Washingtonului.
China a amenințat cu represalii, după ce administrația Trump i-a oferit 72 de ore – până vineri – pentru evacuarea consulatului din orașul texan, și a îndemnat SUA să își reevalueze poziția. Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a spus despre consulatul chinez din Houston că era „un hub pentru spionaj și furt de proprietate intelectuală”.
Mai mulți oficiali din prima linie a politicii americane au afirmat, vineri, că structurile chineze de spionaj activează prin cadrul misiunilor diplomatice în toată SUA, dar că activitatea consulatului din Houston a fost cea mai gravă și a depășit cu mult limita acceptabilului.
Mai mult decât atât, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA a legat spionajul chinez din Houston de activitățile de cercetare desfășurate de China cu privire la dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus.
La consulatul din Houston, vineri, s-au adunat în jur de 100 de activiști chinezi, care au scandat diverse sloganuri împotriva Partidului Comunist Chinez. Unii dintre ei au fluturat steaguri americane.
„Ministerul Afacerilor Externe din China a informat Ambasada SUA în China de decizia sa privind retragerea încuviințării pentru înființarea și operaționalizarea Consulatului General al SUA din Chengdu”, a afirmat diplomația chineză, printr-un comunicat de presă.
Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, susține că o parte din personalul consular de la Chengdu a intervenit în afacerile interne chineze și a afectat interesele de securitate ale Chinei, dar nu a vrut să ofere mai multe precizări în acest sens.
Wang Yi, diplomat de carieră și ministru chinez de externe, a învinuit SUA pentru deteriorarea relațiilor bilaterale.
„Situația dificilă actuală în relațiile China-SUA este cauzată pe deplin de către Statele Unite și de scopul lor de a împiedica dezvoltarea Chinei”, a afirmat Wang, într-o discuție cu omologul său german.
De partea cealaltă, administrația Trump a explicat că închiderea consulatului de la Houston a fost îndreptată spre protejarea proprietății intelectuale americane și a informațiilor personale.
„Îndemnăm Partidul Comunist Chinez să pună capăt acestor acțiuni maligne, în loc să se angajeze într-o răzbunare cu măsuri simetrice”, a afirmat John Ullyot, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă.
Într-un caz legat de acest subiect, un oficial de top din Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că un cercetător chinez, care s-a ascuns de autorități și s-a refugiat în consulatul chinez din San Francisco, este acum în custodia autorităților americane și o să apară, vineri, în fața instanței. El a explicat că omul de știință, Juan Tang, a fost parte din rețeaua de asociați care și-au ascuns afilierea militară atunci când au aplicat pentru vize.