China suplimentează fondurile pentru OMS după ce Statele Unite şi-au retras contribuţiile

China suplimentează fondurile pentru OMS după ce Statele Unite şi-au retras contribuţiile
foto: Pixabay

China a anunțat joi alocarea unui supliment de 30 de milioane de dolari pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Decizia vine la scurt timp după ce Statele Unite au anunțat suspendarea contribuțiilor la această instituție a ONU, transmite CBC.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, a declarat că suma este destinată în principal prevenției și controlului epidemiei Covid-19 și la susținerea dezvoltării sistemelor de sănătate în țările în curs de dezvoltare

„A susține OMS într-un moment critic al luptei împotriva epidemiei înseamnă să apărăm idealurile și principiile multilateralismului și să apărăm statutul și autoritatea Națiunilor Unite”, a mai spus Geng Shuang.

Acesta a precizat că Beijingul a alocat deja 20 de milioane de dolari către OMS, referindu-se la o donație efectuată în luna martie.

Americanii, supăraţi pe OMS

Statele Unite au suspendat la începutul săptămânii trecute finanțarea americană pentru OMS, acuzând poziția prea favorabilă a OMS față de regimul de la Beijing.

Președintele american Donald Trump a denunțat de asemenea „proasta gestionare” a pandemiei de coronavirus din partea organizației internaționale cu sediul la Geneva, susţinând totodată că OMS a promovat „dezinformarea” venită din China pe subiectul COVID-19.

„Dacă OMS își făcea treaba și trimitea experți medicali în China pentru a studia obiectiv situația de pe teren, epidemia ar fi putut fi controlată la sursă cu foarte puțini morți”, a acuzat Donald Trump.

„OMSa eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, a mai spus Trump, într-o conferință de presă desfășurată la Casa Albă.

Cu o contribuție anuală de 400 milioane de dolari în 2019, Statele Unite erau cel mai mare finanţator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Rămâne de văzut dacă China va compensa întreaga sumă pe care o pompa Washingtonul.

Peste 2,6 milioane de oameni de pe tot globul s-au infectat cu coronavirus, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu COVID-19 a trecut de 185.000.

Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății – OMS (sauWHO– acronimul înlimba englezăa denumiriiWorld Health Organization) a fost înființată la7 aprilie1948 şi are sediul central laGeneva. OMS reuneşte 193 destatemembre şi are reprezentanțe în 147 de țări.

Oganizația internațională are rolul de a menține și coordona situațiasănătățiipopulațiilor peglob. Prioritățile curente ale OMS includ bolile transmisibile, în specialHIV/SIDA,Ebola,malariașituberculoza. Organizaţia este de asemenea preocupată de diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea populaţiei;nutrițiași alimentația sănătoasă; abuzul de substanțe.

Finanțarea bugetului OMS se face prin cotizații ale țărilor membre şi donații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`