China nu mai susţine retrocedarea către Japonia a insulelor ocupate de Rusia după Al Doilea Război Mondial, Tokyo încearcă să echilibreze relațiile sale cu China și SUA

China nu mai susţine retrocedarea către Japonia a insulelor ocupate de Rusia după Al Doilea Război Mondial, Tokyo încearcă să echilibreze relațiile sale cu China și SUA
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Lan Hongguang

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi s-a întâlnit duminică cu oficiali chinezi, inclusiv cu premierul Li Qiang și cu ministrul de externe Qin Gang, în timp ce ambele părți încearcă să găsească un teren comun pe fondul tensiunilor în creștere din regiune.

Aceasta este prima călătorie în capitala Chinei a unui ministru de externe japonez în ultimii trei ani

Autoritățile chineze au arestat recent un cetățean japonez care lucra pentru grupul farmaceutic Astellas, acuzat de spionaj.

Potrivit Ministerului de Externe de la Tokyo, cel puțin 17 cetățeni japonezi au fost reținuți de China pentru acuzații legate de spionaj începând din 2014. Cinci cetățeni japonezi rămân în prezent în detenție în China, dintre care doi au fost deja judecați și găsiți vinovați.

În timp ce Hayashi a cerut transparență în ceea ce privește procesul juridic referitor la detenție, Qin a răspuns că China „va trata [cazul] în conformitate cu legea”.

În afară de solicitarea eliberării rapide a cetățeanului japonez, Hayashi și Qin au abordat și alte probleme bilaterale importante, inclusiv disputa teritorială asupra unui grup de insulițe disputate din Marea Chinei de Est, decizia Japoniei de a restricționa exportul de echipamente de fabricare a semiconductorilor, poziția militară agresivă a Beijingului în apropierea Taiwanului și eliberarea planificată de Tokyo a apei radioactive tratate din jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi în mare.

Tokyo își face griji cu privire la legăturile dintre China și Rusia

Întâlnirea dintre Hayashi și Qin are ca scop stabilizarea relațiilor bilaterale într-un moment în care suspiciunea reciprocă a crescut, a declarat Kyoko Hatakeyama, profesor la Universitatea Prefecturii Niigata din Japonia.

La întâlnirea de luna trecută, de la Moscova, cu Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că Beijingul ”nu este alături de niciuna din părţi” în disputa dintre Rusia şi Japonia asupra unor insule ocupate de ruşi la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite luni agenţia Kyodo, citând o sursă chineză, a cărei identitate nu o dezvăluie.

Xi Jinping i-a spus lui Putin: „Au loc schimbări care nu s-au mai întâmplat de 100 de ani. Ai grijă de tine, dragă prietene”, sursă foto: captură YT

În ceea ce privește războiul în curs de desfășurare din Ucraina, Hayashi a făcut apel la China să joace un rol responsabil în garantarea păcii și securității globale.

Dispută teritorială și restricții privind cipurile

Tokyo este, de asemenea, îngrijorat de creșterea colaborării militare chineze cu Rusia și de activitățile din Marea Chinei de Est, inclusiv de intrarea repetată a navelor gărzii de coastă chineze în apele disputate din apropierea grupului de insule nelocuite cunoscute sub numele de Senkakus în Japonia și Diaoyu în China.

Deși acestea se află în prezent sub administrație japoneză, Beijingul revendică dreptul de proprietate asupra insulelor disputate.

Între timp, deciziile Japoniei de a-și crește dramatic bugetul pentru apărare și de a consolida cooperarea cu aliați precum SUA au determinat China să pună la îndoială intențiile Tokyo.

După ce Japonia și-a anunțat vineri decizia de a restricționa exportul de echipamente de fabricare a semiconductorilor, Qin a îndemnat Tokyo să nu se alăture eforturilor SUA de a limita dezvoltarea Chinei.

„Statele Unite au folosit tactici de intimidare pentru a suprima în mod brutal industria japoneză a semiconductorilor, iar acum își repetă vechile trucuri împotriva Chinei”, i-a spus Qin omologului său.
De asemenea, el a acuzat Japonia că este „sluga” Washingtonului.

sursă foto: captură YT

Hayashi a subliniat că restricțiile au fost „în concordanță cu regulile internaționale”, adăugând că acestea „nu au vizat o anumită țară”.

Restricțiile sunt în conformitate cu măsuri similare din partea SUA și a Olandei, care vizează limitarea capacității Chinei de a produce cipuri avansate.

În timp ce tensiunile geopolitice cu Beijingul au forțat Tokyo să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității cu SUA și alți aliați de aceeași părere, legăturile economice dintre Japonia și China rămân solide, comerțul bilateral depășind 370 de miliarde de dolari în 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie