China, la un pas de o criză financiară ce amintește de momentul prăbușirii Lehman Brothers: O mare firmă de investiții nu mai poate face plăți către investitori

China, la un pas de o criză financiară ce amintește de momentul prăbușirii Lehman Brothers: O mare firmă de investiții nu mai poate face plăți către investitori
Sursa foto: Pixabay

Un mare trust de investiții chinez a ratat plățile către investitorii corporativi, stârnind un protest rar, evenimentul amplificând îngrijorări că o scădere a pieței imobiliare din China ar putea declanșa o criză financiară mai largă, scrie CNN.

Cel puțin trei companii chineze — Nacity Property Service, KBC Corporation și Xianheng International Science and Technology — au declarat în documente separate la bursă în ultimele săptămâni că Zhongrong Trust nu a plătit dobânda mai multor produse de investiții. Scara plăților ratate a depășit 110 milioane de yuani (15 milioane de dolari), potrivit declarațiilor acestora.

Zhongrong Trust, care a gestionat fonduri în valoare de 87 de miliarde de dolari pentru clienți corporativi și persoane bogate la sfârșitul anului 2022, este una dintre miile de firme de administrare a averii din China care oferă niveluri relativ ridicate de rentabilitate investitorilor.

Sunt considerați parte a industriei „shadow banking”, un sector care formează o sursă importantă de finanțare în China. Termenul se referă de obicei la activitatea de finanțare care are loc în afara sistemului bancar formal, fie de către bănci prin activități în afara bilanțului, fie de către instituții financiare nebancare, cum ar fi firmele de trust.

O parte misterioasă și enormă a peisajului financiar al Chinei, sectorul „bancar din umbră” a intrat în centrul atenției, în timp ce preocupările investitorilor globali se accentuează cu privire la viitorul celei de-a doua mari economii din lume.

Îngrijorările cu privire la Zhongrong au crescut în această săptămână de la apariția videoclipurilor pe rețelele de socializare care arată un protest în fața biroului său din Beijing.

Aproximativ o duzină de demonstranți furiosi au fost înregistrați scanând sloganuri și cerând plăți legate de produsele de investiții emise de companie, potrivit videoclipurilor postate pe aplicația de socializare Douyin și WeChat, văzute de CNN. Videoclipurile par să fi fost încărcate miercuri și joi.

Luni, Zhongrong a emis o declarație în care spunea că „infractorii” au trimis clienților notificări false cu privire la anularea produselor de investiții. Acesta ia avertizat pe investitori să fie vigilenți la fraudă, dar nu a comentat problema plăților nepreluate către investitori.

Zhongrong este legat de Zhongzhi Group, unul dintre cele mai mari conglomerate private din China cu operațiuni în servicii financiare, minerit și vehicule electrice. Unitățile financiare de bază ale grupului au peste un trilion de yuani (138 de miliarde de dolari) de fonduri gestionate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său în decembrie.

Știrile despre plățile ratate ale Zhongrong au declanșat răspunsuri de panică pe rețelele de socializare, deoarece părea să confirme speculațiile online de la începutul acestui an că Zhongzhi Group a suferit o criză de lichiditate și a oprit rambursarea unora dintre numeroasele sale produse de investiții.

Investitorii se temeau ca „contagiunea” să se răspândească în industria de investiții de 2,9 trilioane de dolari din țară, au scris analiștii  într-un raport de cercetare de miercuri. Acest lucru se datorează faptului că industria a fost mult timp expusă sectorului imobiliar zbuciumat al Chinei, în prezent blocat în cea mai gravă criză.

Dar „riscurile sistemice” au fost limitate, au adăugat analiștii, iar posibilele incapacități de încredere sunt puțin probabil să aducă „momentul Lehman” al Chinei, o referire la prăbușirea băncii din 2008, care a marcat o agravare majoră a crizei financiare globale.

Potrivit Asociației Trustee din China, expunerea totală a tuturor fondurilor fiduciare față de sectorul imobiliar a fost estimată la 1,13 trilioane de yuani (154 miliarde USD) până la sfârșitul lunii martie, reprezentând aproximativ 5% din valoarea totală a fondurilor fiduciare din țară.

„Este corect să spunem că, având în vedere cele mai recente evoluții legate de Zhongzhi, subsidiarele sale și alte firme de gestionare a averii, aceste fonduri în valoare de 1,13 trilioane de yuani… sunt acum sub mare amenințare”, au declarat analiștii Nomura într-un raport de cercetare de luni.

„Este probabil ca tulburările să provoace noi furtuni care sunt contrare creșterii [economice]”, au adăugat ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)