China, la un pas de o criză financiară ce amintește de momentul prăbușirii Lehman Brothers: O mare firmă de investiții nu mai poate face plăți către investitori

China, la un pas de o criză financiară ce amintește de momentul prăbușirii Lehman Brothers: O mare firmă de investiții nu mai poate face plăți către investitori
Sursa foto: Pixabay

Un mare trust de investiții chinez a ratat plățile către investitorii corporativi, stârnind un protest rar, evenimentul amplificând îngrijorări că o scădere a pieței imobiliare din China ar putea declanșa o criză financiară mai largă, scrie CNN.

Cel puțin trei companii chineze — Nacity Property Service, KBC Corporation și Xianheng International Science and Technology — au declarat în documente separate la bursă în ultimele săptămâni că Zhongrong Trust nu a plătit dobânda mai multor produse de investiții. Scara plăților ratate a depășit 110 milioane de yuani (15 milioane de dolari), potrivit declarațiilor acestora.

Zhongrong Trust, care a gestionat fonduri în valoare de 87 de miliarde de dolari pentru clienți corporativi și persoane bogate la sfârșitul anului 2022, este una dintre miile de firme de administrare a averii din China care oferă niveluri relativ ridicate de rentabilitate investitorilor.

Sunt considerați parte a industriei „shadow banking”, un sector care formează o sursă importantă de finanțare în China. Termenul se referă de obicei la activitatea de finanțare care are loc în afara sistemului bancar formal, fie de către bănci prin activități în afara bilanțului, fie de către instituții financiare nebancare, cum ar fi firmele de trust.

O parte misterioasă și enormă a peisajului financiar al Chinei, sectorul „bancar din umbră” a intrat în centrul atenției, în timp ce preocupările investitorilor globali se accentuează cu privire la viitorul celei de-a doua mari economii din lume.

Îngrijorările cu privire la Zhongrong au crescut în această săptămână de la apariția videoclipurilor pe rețelele de socializare care arată un protest în fața biroului său din Beijing.

Aproximativ o duzină de demonstranți furiosi au fost înregistrați scanând sloganuri și cerând plăți legate de produsele de investiții emise de companie, potrivit videoclipurilor postate pe aplicația de socializare Douyin și WeChat, văzute de CNN. Videoclipurile par să fi fost încărcate miercuri și joi.

Luni, Zhongrong a emis o declarație în care spunea că „infractorii” au trimis clienților notificări false cu privire la anularea produselor de investiții. Acesta ia avertizat pe investitori să fie vigilenți la fraudă, dar nu a comentat problema plăților nepreluate către investitori.

Zhongrong este legat de Zhongzhi Group, unul dintre cele mai mari conglomerate private din China cu operațiuni în servicii financiare, minerit și vehicule electrice. Unitățile financiare de bază ale grupului au peste un trilion de yuani (138 de miliarde de dolari) de fonduri gestionate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său în decembrie.

Știrile despre plățile ratate ale Zhongrong au declanșat răspunsuri de panică pe rețelele de socializare, deoarece părea să confirme speculațiile online de la începutul acestui an că Zhongzhi Group a suferit o criză de lichiditate și a oprit rambursarea unora dintre numeroasele sale produse de investiții.

Investitorii se temeau ca „contagiunea” să se răspândească în industria de investiții de 2,9 trilioane de dolari din țară, au scris analiștii  într-un raport de cercetare de miercuri. Acest lucru se datorează faptului că industria a fost mult timp expusă sectorului imobiliar zbuciumat al Chinei, în prezent blocat în cea mai gravă criză.

Dar „riscurile sistemice” au fost limitate, au adăugat analiștii, iar posibilele incapacități de încredere sunt puțin probabil să aducă „momentul Lehman” al Chinei, o referire la prăbușirea băncii din 2008, care a marcat o agravare majoră a crizei financiare globale.

Potrivit Asociației Trustee din China, expunerea totală a tuturor fondurilor fiduciare față de sectorul imobiliar a fost estimată la 1,13 trilioane de yuani (154 miliarde USD) până la sfârșitul lunii martie, reprezentând aproximativ 5% din valoarea totală a fondurilor fiduciare din țară.

„Este corect să spunem că, având în vedere cele mai recente evoluții legate de Zhongzhi, subsidiarele sale și alte firme de gestionare a averii, aceste fonduri în valoare de 1,13 trilioane de yuani… sunt acum sub mare amenințare”, au declarat analiștii Nomura într-un raport de cercetare de luni.

„Este probabil ca tulburările să provoace noi furtuni care sunt contrare creșterii [economice]”, au adăugat ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)