China intervine în noul „Război Rece” dintre SUA și Rusia: „Neînțelegerile se rezolvă prin dialog, nu prin amenințări. Actualele acorduri ar trebui păstrate, nu destrămate”

China intervine în noul „Război Rece” dintre SUA și Rusia: „Neînțelegerile se rezolvă prin dialog, nu prin amenințări. Actualele acorduri ar trebui păstrate, nu destrămate”
sursă foto: moderndiplomacy.eu

Statele Unite ale Americii ar trebui să își rezolve neînțelegerile cu Rusia prin dialog, și nu prin amenințarea că se va retrage dintr-un acord esențial pentru controlul armamentelor nucleare dintre cele două națiuni, crede ministrul de Externe din China, potrivit Reuters.com.

„Ca un acord important bilateral în ceea ce privește controlul armamentelor și dezarmarea, Tratatul INF are o semnificație uriașă în îmbunătățirea relațiilor dintre cele două puteri globale, în întărirea păcii regionale și internaționale, dar și în păstrarea echilibrului și stabilitații geostrategice de pe scena globală. China se opune deciziei americane privind retragerea din Tratat și somează SUA și Rusia să își rezolve disputa corespunzător, printr-un dialog constructiv”, a spus demnitarul chinez.

Tratatul privind forțele nucleare intermediare expira în 2021, dar clauzele sale stipulau posibilitatea de prelungire consensuală. Totuși, vineri, Mike Pompeo, șeful diplomației americane a anunțat că Washington-ul se retrage oficial din acord, după ce îi oferise Rusiei un ultimatum, în luna decembrie, să-și distrugă sistemul Novator 9M729 de rachete croazieră, care încalcă înțelegerea. Decizia își va face efectul în termen de șase luni.

De partea cealaltă, Rusia susține că, deși a dezvoltat într-adevăr un nou sistem de rachete de croazieră, acesta este în acord cu înțelegerile bilaterale și nu încalcă Tratatul INF. Oficialii ruși acuză partea americană că inventează un pretext pentru a întrerupe acordul, încercând astfel să dezvolte noi arme.

Ba mai mult, în acest context, China, prin vocea aceluiași ministru de Externe, a spus că nu este de acord să contureze o nouă înțelegere multilaterală în ceea ce privește controlul armamentelor pentru a înlocui actualul INF, care a fost semnat în 1987 între SUA și fosta URSS și care a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece, spunând că situația actuală este prea complicată și că înțelegerile existente ar trebui păstrate, nu destrămate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie