Statele Unite ale Americii ar trebui să își rezolve neînțelegerile cu Rusia prin dialog, și nu prin amenințarea că se va retrage dintr-un acord esențial pentru controlul armamentelor nucleare dintre cele două națiuni, crede ministrul de Externe din China, potrivit Reuters.com.
„Ca un acord important bilateral în ceea ce privește controlul armamentelor și dezarmarea, Tratatul INF are o semnificație uriașă în îmbunătățirea relațiilor dintre cele două puteri globale, în întărirea păcii regionale și internaționale, dar și în păstrarea echilibrului și stabilitații geostrategice de pe scena globală. China se opune deciziei americane privind retragerea din Tratat și somează SUA și Rusia să își rezolve disputa corespunzător, printr-un dialog constructiv”, a spus demnitarul chinez.
Tratatul privind forțele nucleare intermediare expira în 2021, dar clauzele sale stipulau posibilitatea de prelungire consensuală. Totuși, vineri, Mike Pompeo, șeful diplomației americane a anunțat că Washington-ul se retrage oficial din acord, după ce îi oferise Rusiei un ultimatum, în luna decembrie, să-și distrugă sistemul Novator 9M729 de rachete croazieră, care încalcă înțelegerea. Decizia își va face efectul în termen de șase luni.
De partea cealaltă, Rusia susține că, deși a dezvoltat într-adevăr un nou sistem de rachete de croazieră, acesta este în acord cu înțelegerile bilaterale și nu încalcă Tratatul INF. Oficialii ruși acuză partea americană că inventează un pretext pentru a întrerupe acordul, încercând astfel să dezvolte noi arme.
Ba mai mult, în acest context, China, prin vocea aceluiași ministru de Externe, a spus că nu este de acord să contureze o nouă înțelegere multilaterală în ceea ce privește controlul armamentelor pentru a înlocui actualul INF, care a fost semnat în 1987 între SUA și fosta URSS și care a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece, spunând că situația actuală este prea complicată și că înțelegerile existente ar trebui păstrate, nu destrămate.