Economia Chinei, în declin din cauza pandemiei: A înregistrat o scădere a PIB-ului cu 6,8%
China, țara de unde a izbucnit pandemia de COVID-19 cunoaște un declin economic semnificativ din cauza unei blocări fără precedent a țării timp de mai multe luni consecutive. Astfel, pe fondul panidemiei, economia Chinei s-a contractat în trimestrul întâi cu o scădere de 6,8% pe un an. Este vorba despre cea mai proastă performanţă de la începutul publicării trimestriale a PIB în anii 1990.
Această evoluție negativă a economiei are loc în condițiile în care înainte de izbucnirea crizei COVID-19 China a cunoscut un avât economic semnificativ. Astfel, în ultimul trimestru din 2019, creşterea s-a înscris la 6% anual.
În termeni anuali, China nu a mai cunoscut contracţie a PIB din 1976. Deşi discutabile, datele despre PIB chinez sunt întotdeauna analizate în profunzime, dată fiind ponderea ţării în economia lumii.
Mai mult de jumătate din China și-a prelungit o vacanță de Anul Nou cu cel puțin o săptămână în efortul de a bloca răspândirea virusului. Aproape toate marile întreprinderi industriale și-au reluat activitatea, în timp ce rata de revenire la munca pentru întreprinderile mai mici a atins 80%, conform rapoartelor oficiale, scrie cnbc.com.
Cu toate acestea, activitatea din anumite sectoarenu revine la normal, în special în industria serviciilor, iar răspândirea virusului peste continente a dus la o scădere a cererii pentru exporturile Chinei.
Milioane de locuri de muncă pierdute în SUA
Printr-o situație grea din punct de vedere economic trece și economia americană, din cauza blocajelor și a restricțiilor care au înghețat activitatea.
Închiderea forţată a afacerilor la nivel naţional a la creşterea numărului de solicitări pentru indemnizaţii pentru şomaj, peste 5 milioane doar săptămâna trecută, a anunţat joi Departamentul Muncii.
Economia Statelor Unite a pierdut de la debutul crizei și asumarea primlor măsuri restrictive toate locurile de muncă create în ultimii 11 ani, relatează CNBC.
În combinaţie cu cele trei rapoarte anterioare privind cererile pentru indemnizaţii de şomaj, numărul americanilor care au făcut astfel de solicitări în ultimele patru săptămâni a atins 22,025 milioane. Acest număr este aproape de cele 22,442 milioane de locuri de muncă create în afara sectorului agricol din noiembrie 2009, când economia Statelor Unite a început adauge locuri de muncă după Marea Recesiune.
Donald Trump va prezenta planul de relansare economică
În acest context, Donalt Trump este așteptat să prezinte un plan privind relansarea economiei. Acestea recomandă statelor americane să aibă o „traiectorie descendentă” a noilor cazuri de infecție cu coronavirus timp de 14 zile, înainte să poată începe un proces în trei pași pentru relaxarea restricțiilor de carantină.
Recomandările federale pe care Donald Trump le va prezenta vor fi„implementabile la scară națională de la stat, la stat, la discreția guvernatorilor.