China a cerut duminică Statelor Unite să „anuleze complet” tarifele reciproce după ce Washingtonul a anunțat scutiri pentru electronice de larg consum și echipamentele cheie de fabricare a cipurilor.
„Îndemnăm SUA să… să facă un pas mare pentru a-și corecta greșelile, să anuleze complet practica greșită a „tarifelor reciproce” și să revină pe calea corectă a respectului reciproc”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului într-un comunicat, potrivit The Economic Times.
Cele mai mari două economii ale lumii au fost implicate într-un război tarifar, de când președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în această lună creșterea taxelor vamale la nivel mondial.
Tarifele de răzbunare la importul chinezesc de 125% la mărfurile americane au intrat în vigoare sâmbătă, Beijingul sfidând cel mai mare partener comercial al său.
Însă, după ce tarifele sale au generat panică pe burse, Trump a anunțat o întârziere de 90 de zile pentru majoritatea țărilor.
China a fost exclusă de la amânare.
Washingtonul a redus din nou presiunea vineri, când Biroul Vamal și Protecția Frontierelor din SUA a declarat că smartphone-urile, laptopurile, cipurile de memorie și alte produse vor fi excluse din taxele globale.
Ministerul Comerțului din Beijing a numit duminică scutirile drept „un pas mic” al Washingtonului și a spus că China „evaluează impactul” deciziei.
De noile scutiri vor beneficia companii de tehnologie din SUA precum Nvidia și Dell, precum și Apple, care produce iPhone-uri și alte produse premium în China.
Cu toate acestea, semiconductorii ar putea deveni în continuare o țintă a tarifelor specifice industriilor pe care Trump le-a sugerat pe importurile din toate țările.
Trump a declarat sâmbătă că va da luni un răspuns „foarte specific” la întrebarea cu privire la eventualele taxe viitoare pe semiconductori.
Confruntându-se cu tarife mari, China a căutat să se prezinte ca o alternativă stabilă la Washingtonul neregulat, curtând țările speriate de furtuna economică globală.
Tarifele reciproce ale lui Trump „nu numai că nu au reușit să rezolve nici una dintre problemele proprii ale Statelor Unite, dar au subminat serios ordinea economică și comercială globală”, a declarat duminică Ministerul Comerțului din Beijing.
Ministrul Comerțului, Wang Wentao, a avertizat vineri că tarifele ar „provoca un prejudiciu grav” națiunilor în curs de dezvoltare, într-un apel cu șeful Organizației Mondiale a Comerțului.
Președintele chinez Xi Jinping începe luni un turneu de cinci zile în Asia de Sud-Est pentru discuții cu liderii Vietnamului, o putere industrială, precum și cu Malaezia și Cambodgia.
Această vine după ce Xi a spus că China și Europa ar trebui să „reziste împreună practicilor de agresiune unilaterală”, a declarat liderul citat de presa de stat într-o întâlnire cu premierul spaniol.