China ar fi construit o replică a orașului Taipei alimentând astfel temerile cu privire la un posibil antrenament înainte de un atac al Beijingului asupra Taiwanului
Imaginile din satelit verificate de France24 dezvăluie cum a construit China o replică a districtului prezidențial din Taipei, alimentând speculațiile că Beijingul intenționează să folosească replica drept teren de antrenament pentru a se pregăti pentru o viitoare invazie a Taiwanului.
China a construit o replică detaliată a părții celei mai importante din orașul Taipei
Imaginile din satelit arată o replică detaliată a inimii orașului Taipei – deși înconjurată de peisajul arid al Mongoliei Interioare în loc de vegetația luxuriantă a Taiwanului.
Postate pentru prima dată pe rețelele de socializare de un analist de date din Taiwan, pe 26 martie, imaginile au fost preluate ulterior de site-ul web Taiwan News, sub titlul de rău augur: „China creează o machetă Taipei pentru a se antrena pentru invazie”.
France 24 a verificat existența machetei, situată la aproximativ 1.200 de kilometri vest de Beijing.
Sim Tack, analist la firma de informații Force Analysis, care monitorizează zonele de conflict și are acces la imagini din satelit, a declarat că construcția replicii a început în martie 2021 și a durat aproximativ un an.
El a spus că repolica e construită cu clădiri și fațade „care sunt inspirate de ceea ce poți vedea în Taipei, fără a avea exact aceeași dimensiune sau formă”.
Imaginile din satelit dezvăluie un aspect al străzilor care seamănă puternic cu Zona Specială Bo’ai, o zonă restrânsă din districtul Zhongzheng din Taipei, care găzduiește cele mai importante clădiri de stat din Taiwan, inclusiv palatul prezidențial, curtea supremă, ministerul justiției și banca centrală din Taiwan.
Zona specială Bo’ai face obiectul unor reglementări specifice, inclusiv unei interdicții stricte de survol
Când a fost interogat despre imagini săptămâna trecută, ministrul apărării din Taiwan, Chiu Juo-cheng, a părut să le minimizeze semnificația.
Experții notează că Taiwan s-a mai confruntat cu acest tip de intimidare înainte, mai ales în 2015, când armata chineză a realizat o replică aproape exactă a palatului prezidențial din Taipei, într-un loc separat din Mongolia Interioară.
La acea vreme, Beijingul a ales să prezinte macheta, a declarat Lewis Eves, expert chinez în securitate la Universitatea din Sheffield.
„Am aflat acest lucru deoarece videoclipul unui atac simulat asupra clădirii a fost difuzat de televiziunea chineză, iar site-ul web al armatei a publicat imagini cu un exercițiu de antrenament pe terenul din jurul palatului”, a explicat el.
Eves a spus că nu a fost surprins să vadă că armata chineză produce o replică similară aproape un deceniu mai târziu, subliniind „asemănări între contextul geopolitic actual din regiune și cel care a predominat în 2015”.