China anunţă că are cinci vaccinuri pentru COVID-19, testate deja pe om
Cu cinci vaccinuri experimentale anti-COVID-19 testate deja pe om China intră în line dreapta în cursa penru finalizarea mult aşteptatului remediu al pandemiei. 2.500 de voluntari au fost inoculaţi cu dozele experimentale, iar „progresele sunt satisfăcătoare”, a declarat vineri Zeng Yixin, viceministru al sănătăţii, potrivit Bloomberg.
În căutarea unui mijloc de a-şi proteja proprii cetăţeni, dar şi pentru a diminua criticile occidentului cu privire la gestionarea informaţiilor despre coronavirus, guvernul chinez a încurajat institutele publice şi companiile private să-şi accelereze cercetările.
„Pe ansamblu, progresele sunt pe calea cea bună” datorită unei bune cooperări între serviciile de sănătate, spitale şi institute de cercetare, şi-a exprimat satisfacţia oficialul chinez.
„Niciun efect indezirabil major nu a fost raportat”
„În total 2.575 de voluntari au fost vaccinaţi în cadrul diferitelor proiecte” şi „niciun efect indezirabil major nu a fost raportat”, a subliniat Zeng în cursul unei conferinţe de presă la Beijing.
El nu a anticipat o dată a comercializării eventualului vaccin, estimând totuşi că „faza a 2-a” a tuturor testelor clinice aflate în derulare, va fi terminată până în luna iulie, aceasta fiind a doua din cele trei etape ale testelor pe om care trebuie validate înaintea oricărei comercializări.
Cinci proiecte sunt în stadiu avansat
Academia militară de ştiinţe medicale a armatei chineze, în colaborare cu compania CanSino BIO, lucrează la un vaccin care utilizează un adenovirus – un virus-vector pentru a accederea patogenului în organism.
Celelalte patru proiecte vizează vaccinuri mai clasice, care conţin o versiune inactivă dintr-un patogen (în acest caz, noul coronavirus SARS-CoV-2), administrată pentru a declanşa o reacţie imunitară la pacient.
Două dintre proiectele de vaccin sunt efectuate de gigantul chinez China National Biotec Group (CNBG): unul în colaborare cu Centrul chinez de control şi prevenţie a maladiilor, celălalt cu Institutul de virusologie din Wuhan – oraşul de unde a izbucnit pandemia.
Compania farmaceutică Sinovac, cu sediul la Beijing, lucrează la propriul său vaccin. Numele entităţii care efectuează cel de-al cincilea test clinic nu a fost făcut public deocamdată.
Autorităţile chneze ar putea să-şi dea aprobarea în iunie pentru alte teste pe subiecţi umani, a anunţat viceministrul.
Zilele trecute China şi-a prezentat şi disponibilitatea de a oferi vaccinuri aflate în fază finală ţărilor care vor să le testeze pe oameni, după ce în prealabil vor studia şi aproba studiile clinice făcute de chinezi.
Occidentul a rămas în urma Chinei
La nivel global sunt în curs de testare circa 100 de vaccinuri, dar doar 10 dintre ele au ajuns în faza testelor pe oameni.Compania mericanăModerna Inc.şi echipa de cercetători ai Universităţii din Oxford sunt printre cele mai avansate proiecte de vaccin ale Vestului.
Pe de altă parte, nici nu avemvaccinul pe piaţă şi spiritele s-au încins deja cu privire la exclusivitatea producătorului. Zilele acestea, directorul general al firmei franceze Sanofi, Paul Hudson, a sugerat că SUA ar putea să fie primul beneficiar al unui posibilvaccinîmpotriva COVID-19, fapt ce a generat imediatindignarea guvernului francez dar şi a Bruxelles-ul.
În aşteptarea unui remediu, coronavirusul zburdă liber pe planetă.Peste 4,5 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19 pe întreg globul, pandemia făcând peste 300.000 de victime în 213 ţări.