China a trimis un portavion în strâmtoarea Taiwan, tensionând relațiile regionale

China a trimis un portavion în strâmtoarea Taiwan, tensionând relațiile regionale
Sursa foto: Epochtimes

Autoritățile din Taiwan monitorizează cu atenție mișcările unei formații navale chineze conduse de portavionul Shandong, care a intrat în strâmtoarea Taiwan, escaladând tensiunile în regiune. Această mișcare survine în contextul unei creșteri a presiunilor militare și politice exercitate de China asupra Taiwanului, relatează Digi24.ro.

Armata din Taiwan monitorizează îndeaproape situația

Miercuri după-amiaza, portavionul Shandong a intrat în strâmtoarea Taiwan, navigând de la sud spre nord, de-a lungul coastei vestice a liniei mediane a strâmtorii. Această mișcare a fost semnalată de Ministerul Apărării din Taipei, care a subliniat că portavionul a continuat să se deplaseze spre nord în apele din nordul insulei Taiwan.

„Începând cu ora 08:00 astăzi (00:00 GMT joi), el a continuat să navigheze spre nord, prin apele din nordul insulei”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Armata din Taiwan monitorizează îndeaproape situația și a emis comunicate de presă privind trecerea portavionului Shandong prin strâmtoarea Taiwan, în contextul în care tensiunile geopolitice cresc în regiune.

Îngrijorări și reacții internaționale

Această mișcare a Chinei vine pe fondul unei creșteri a amenințărilor și presiunilor politice și militare asupra Taiwanului din partea Chinei. Recent, două nave de război – una americană și alta canadiană – au tranzitat această zonă strategică, ceea ce a determinat China să declare că trupele sale sunt în „permanență la un nivel de alertă ridicat.”

Taiwanul a fost martor la o escaladare a tensiunilor din partea Chinei în ultimii ani, cu manevre militare și amenințări tot mai pronunțate. Această recentă traversare a portavionului Shandong subliniază îngrijorările legate de stabilitatea și pacea regională.

Comunitatea internațională este preocupată de această escaladare a tensiunilor, deoarece orice incident în strâmtoarea Taiwan ar putea avea consecințe semnificative asupra securității regionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`