China a trimis două nave de patrulă în apropierea insulelor pe care le dispută cu Japonia

China a trimis două nave de patrulă în apropierea insulelor pe care le dispută cu Japonia
Beijingul a trimis două nave de patrulă în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor a căror suveranitate japoneză o contestă, scrie BBC citând agenția de știri Xinhua. Prin această acțiune, chinezii...

Beijingul a trimis două nave de patrulă în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor a căror suveranitate japoneză o contestă, scrie BBC citând agenția de știri Xinhua. Prin această acțiune, chinezii ”urmăresc să afirme suveranitatea teritorială a țării”, susține sursa.

Această mutare vine la doar o zi după ce niponii au confirmat intenția de a cumpăra cele două insule din arhipelagul numit Senkaku de către japonezi și Diaoyu de către chinezi.

Presa din Tokyo vorbește despre decizia guvernului japonez de a face rost de fondurile necesare pentru a cumpăra aceste insule. Contractul de achiziționare a acestora de la familia Kurihara ar urma să fie semnat marți.

Navele trimise nu aparţin marinei de război chineze, ci Adminsitraţiei oceanice de stat (SOA), aflată sub autoritatea Ministerului Teritoriului şi Resurselor Naturale.

Premierul chinez Wen Jiabao a avertizat luni că Beijingul nu va ceda „niciodată niciun centimetru pătrat” în diferendul cu Japonia din Marea Chinei de Est.

„Insulele Diaoyu sunt parte integrantă a teritoriului chinez. În ceea ce priveşte suveranitatea şi teritoriile, Guvernul şi poporul chinez nu vor ceda niciodată niciun centimetru pătrat”, a declarat Wen.

Insulele Diaoyu/Senkaku sunt controlate de Tokyo dar revendicate de China şi Taiwan. Apele care înconjoară aceste insule sunt bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.

Grupul de insule s-a aflat în centrul unei controverse puternice în 2010, între cei doi giganţi asiatici în urma unei cloziuni produse în largul său între o ambarcaţiune chineză şi două nave ale pazei de coastă nipone.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`