China a mai dat o țeapă: A vândut Marii Britanii ventilatoare ”ucigașe”. Întregul lot a fost retras

Publicat: 01 05. 2020, 13:44
Foto: Hepta - Zuma Press / Marco Alpozzi

Ventilatoarele chinezești prezentate ca fiind esențiale în lupta sistemului de sănătate britanic cu epidemia de coronavirus sunt prost construite, nepotrivite pentru utilizarea în spitale și chiar periculoase pentru pacienți, au descoperit medicii. Marea Britanie a renunțat la toate cele 250 de ventilatoare aduse din China pe 4 aprilie, după ce a constatat că pur și simplu nu pot fi folosite, informează The Guardian. China, țara din care a apărut coronavirusul, este acuzată că a ascuns lumii gravitatea bolii și capacitatea sa de râspândire, fapt ce a determinat ca întreaga planetă să pornească cu stângul lupta cu pandemia. Acum, China mai este acuzată că încearcă să-și spele imaginea exportând materiale sanitare esențiale în lupta cu boala, dar care se dovedesc a fi neconforme și prost fabricate. Marea Britanie, de exemplu, a mai fost păcălită cu teste pentru coronavirus care au costat 16 milioane de lire. Prin situații similare au trecut state precum Finlanda, Olanda, Spania, Turcia, Cehia și Slovacia.

Marea Britanie a primit din China ventiloare care sunt periculoase pentru pacienți

Pe 4 aprilie, China a livrat Marii Britanii 250 de ventilatoare medicale. În ziua în care au ajuns, secretarul de stat Michael Gove a mulțimit guvernului chinez pentru că le-a trimis: „Am achiziționat ventilatoare medicale de la partenerii noștri din străinătate, inclusiv din Germania și Elveția, iar azi au ajuns 300 din China. Aș vrea să mulțumesc guvernului chinez”.

O parte dintre ventiloare au și fost distribuite spitalelor de stat din comitatul West Midlands. Medicii de acolo au fost atât de îngrijorați de calitatea slabă a acestora și de efectele utilizării lor încât i-au scris secretarului pentru Sănătate, Matt Hancock.

„Credem că dacă vor fi utilizate, aceste ventilatoare pot răni sau chiar omorî pacienții. Așteptăm ca acestea să fie retrase și înlocuite cu unele care chiar să ajute pacienții noștri aflați la terapie intensivă”, se arată în scrisoarea medicilor adresată secretarului Hancock și citată de NBC News.

Potrivit medicilor, cantitatea de oxigen dată de ventilatoare nu este constantă, materialele din care sunt fabricate acestea sunt de proastă calitate, unele componente nu respectă standardele UE și, în general, sunt extrem de greu de curățat.

Ventilatoarele, tip Shangrila 510, sunt făcute de Beijing Aeonmed, un mare producător chinez. Cadrele medicale mai susțin că acestea sunt destinate uzului în ambulanțe, nicidecum în spitale.

Un oficial a unei unități medicale a declarat că nu au reușit să se folosească de ventilatoare, deși stafful tehnic s-a chinuit zile în șir să le facă să funcționeze: „N-a mers niciunul. Am fost furioși. Toate spitalele au încercat să le facă să funcționeze și n-au vrut. La un moment dat, chiar ne-am făcut griji că vom avea prea mulți pacienți COVID-19 care să trebuiască să fie ventilați mecanic. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, așa că până la urmă nici n-am mai avut nevoie de ventilatoarele chinezești”.

O sursă din cadrul sistemului național de sănătate britanic (NHS), citată de The Guardian, a declarat că în ultima vreme mai multe produse, mai ales echipamente medicale, sosite din China s-au dovedit a fi de proastă calitate. S-a și întâmplat să primească cu totul altfel de produse, de exemplu tricouri în loc de combinezoane.

NBC News notează că a contactat managerul companiei Beijing Aeonmed responsabil cu vânzările peste granițe. Întrebat dacă este la curent cu îngrijorările privitoare la calitatea produselor, el a răspuns „nu știu”, apoi a închis.

”Ajutorul” dat Europei de China, un lung șir de țepe

Marea Britanie a cumpărat din China și kituri de testare pentru coronavirus. A plătit pe ele 16 milioane de lire, apoi a constatat că acestea au o precizie scăzută. Companiile chineze care le-au produs, au dat vina pe politicienii britanici, pe care i-a acuzat că au exagerat utilitatea acestor teste.

Finlanda a primit din China două milioane de măști neconforme, Olanda a achiziționat sute de mii de măști, care s-au dovedit a fi defecte, iar Spania, una dintre țările europene cele mai afectate de epidemie, a cumpărat și ea 340.000 de teste chinezești cu o capacitate scăzută de detectare a virusului.

Turcia, Cehia și Slovacia au raportat și ele probleme cu testele cumpărate din China.