China a efectuat un „test de stres” pentru a vedea dacă poate face față unui scenariu similar de sancțiuni precum celor aplicate Rusiei

China a efectuat un „test de stres” pentru a vedea dacă poate face față unui scenariu similar de sancțiuni precum celor aplicate Rusiei
China a efectuat un „test de stres” pentru a vedea dacă poate face față unui scenariu similar de sancțiuni precum celor aplicate Rusiei. Foto: Hepta/ Ke wei

Conducerea de la Beijing a aranjat să fie efectuat un „test de stres” cuprinzător pentru a observa implicațiile unui scenariu similar sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei, la care ar putea fi supusă economia sa, potrivit The Guardian.

Potrivit sursei citate o persoană are informații directe în ceea ce privește această chestiune. Un exercițiu amplu a început la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când aliații vestici au impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei.

„Acest test de stres implică o metodologie diversă, inclusiv modelarea”

Mai multe agenții guvernamentale cheie din China, au fost solicitate să gândească răspunsuri în cazul în care Occidentul ar impune aceleași embargouri asupra statului asiatic.

„Cei implicați în acest exercițiu folosesc modul în care Rusia a fost tratată ca bază pentru propria politică de răspuns a Chinei, dacă ar fi tratată în același fel de către Vest”, a susținut persoana citată de publicația britanică.

„Acest test de stres implică o metodologie diversă, inclusiv modelarea”, a mai adăugat aceasta.

Persoana citată a precizat că Beijingul nu a specificat de ce a cerut marelui său sistem birocratic să efectueze un asemenea exercițiu, susținând că este o „reacție naturală” din partea Beijingului, având în vedere relația sa apropiată cu Moscova, potrivit Digi24.

„Din perspectiva Beijingului, dacă aliații occidentali în frunte cu SUA au putut lua astfel de măsuri împotriva Moscovei, ar putea face același lucru Chinei. Astfel, statul trebuie să știe cât de rezistent este cu adevărat”, a declarat Tong Zhao, membru de rang înalt al organizației Carnegie Endowment for International Peace din Beijing.

„Viitorul conflictului economic dintre Vest și China, astfel, probabil se va îngusta ca obiectiv față de ceea ce am văzut din partea Occidentului în ultimele luni împotriva Rusiei. Se va centra pe lupta pârghiilor în arii strategice – precum noile tehnologii și infrastructura de generație viitoare – nu prin încercarea de a produce întreruperi economice pe scară largă”, a mai adăugat Tong Zhao.

Beijingul respinge legătura cu Taiwan

„În ultimii ani, a apărut o îngrijorare tot mai mare în conducerea de la Beijing că un conflict strategic între China și Occident s-ar putea să nu fie o chestiune dacă se întâmplă, ci când se va întâmpla, în special privind Taiwan”, a spus analistul.

Beijingul s-a opus cu vehemență oricărei legături cu Taiwanul în momentul în care au discutat războiul din Ucraina, menționând că sunt două probleme separate.

Săptămâna trecută, ambasada chineză de la Londra a criticat din nou comparația din media britanică a celor două chestiuni, susținând că problema Taiwanului „privește interesele centrale ale Chinei și nu vom admite nicio interferență externă”.

Ministerul de externe al Chinei și-a mărit sprijinul retoric în ultima săptămână pentru Rusia, spunând că cele două părți „se ridică deasupra modelului de alianță militară și politică din era Războiului Rece” și că cele două țări „se angajează la dezvoltarea unui nou model de relații internaționale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`