China continentală a raportat o a doua zi consecutivă fără noi cazuri contractate local, iar provincia Hubei – unde se crede că ar fi izbucnit pandemia în 2019 – și-a deschis granițele. Chiar și așa, numărul cazurilor importate a crescut, iar Beijingul a întărit controalele pentru a se asigura că nu va avea loc o resurgență a infecțiilor, relatează Reuters.
La finalul zilei de miercuri, autoritățile chineze confirmau alte 67 de îmbolnăviri, față de doar 47 în ziua anterioară, dar toate au fost importate, a subliniat Comisia Națională de Sănătate, printr-un comunicat de presă transmis joi.
Astfel, până în prezent au fost confirmate 81.285 de infecții. Bilanțul deceselor printre cei diagnosticați cu COVID-19 a ajuns la 3.287, miercuri, cu șase mai mare decât era în ziua precedentă.
Toți pacienții confirmați miercuri sunt călători ce au venit în China de peste hotare, astfel că statul comunist nu a raportat nicio îmbolnăvire prin transmitere locală.
Cele mai multe cazuri noi provin din Shanghai, 18, în timp ce Inner Mongolia, cu 12, și provincia Guangdong, cu 11, completează un „Top 3”.
În jur de 90% dintre cazurile importate dețin pașaport chinez, a afirmat Luo Zhaohui, viceministrul pentru Afaceri Externe, care a mai adăugat că 40% dintre aceștia sunt studenți chinezi ce învață peste hotare, iar acum revin în țară pe fondul numărului tot mai mare de infecții din străinătate.
„Înțelegem că o parte din studenții de peste hotare sunt nerăbdători să vină acasă… Dar în aceste circumstanțe, stând pe loc, ei pot evita să se infecteze în graba spre casă sau să fie blocați în mijlocul călătoriei pentru că statele pe care le tranzitează și-au înăsprit controalele de la graniță”, a spus Luo.
De teama unui nou val de infectări din cauza cazurilor importate, autoritățile au sporit măsurile de monitorizare în alte orașe majore, printre care și Beijing, unde orice călător, care ajunge în țara comunistă din străinătate, este trimis în carantină instituțională.