China a descoperit 5 milioane de tone de metale rare într-una dintre zonele considerate cele mai sărace

China a descoperit 5 milioane de tone de metale rare într-una dintre zonele considerate cele mai sărace
Sursa Foto: pixabay

Specialiștii în pământuri rare au declarat la un simpozion organizat săptămâna trecută de China Rare Earth Group că 4,96 milioane de tone de minerale rare – care sunt esențiale pentru dezvoltarea tehnologiei, de la vehicule electrice la turbine eoliene, roboți și arme militare – au fost găsite în una dintre cele mai sărace regiuni din China.

China este cel mai mare producător mondial de minerale rare

China este cel mai mare producător mondial de minerale rare, care include 17 oxizi metalici, cu 44 de milioane de tone de zăcăminte, potrivit US Geological Survey.

„În fața noii situații a concurenței internaționale… grupul va ține cont de interesele mai mari ale națiunii, pentru a aduce noi contribuții semnificative la protejarea securității resurselor de pământuri rare din China”, a declarat grupul de stat China Rare Earth Group într-un comunicat, pe site-ul său oficial sâmbătă.

Dominanța Chinei asupra pământurilor rare a ridicat din ce în ce mai multe preocupări geopolitice pe fondul escaladării rivalității tehnologice dintre China și SUA.

Industria mineralelor rare din China trebuie să îmbunătățească eficiența utilizării resurselor și să sporească avantajul tehnologic al întreprinderilor.

A doua economie a lumii și-a restricționat furnizarea și exportul de elemente de pământuri rare, care au fost identificate la începutul acestui an de Ministerul Securității Statului drept resurse minerale strategice „legate direct de securitatea națională”.

Exporturile de pământuri rare ale Chinei în primele opt luni ale anului au crescut

Pan Helin, economist și consilier al Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației, a declarat sâmbătă pentru China Securities Journal, deținută de stat, că descoperirea din Sichuan va spori avantajul Chinei în materie de resurse pe piața globală a pământurilor rare.

China a reprezentat între 80 și 90% din producția globală de minerale rare la începutul anilor 2010, dar această dominație a scăzut la aproximativ 70% până în 2023, pe fondul unei creșteri globale a ofertei de minerale rare, potrivit US Geological Survey.

Grupul China Rare Earth a fost înființat în 2021 în urma unei fuziuni a unităților din trei firme de stat, considerată de analiștii din industrie ca marcând un pas semnificativ către consolidarea dominației Chinei în producția de minerale rare.

Luna trecută, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației și Ministerul Resurselor Naturale au stabilit împreună limita superioară pentru cel de-al doilea lot din anul de producție de minerit de pământuri rare la 135.000 de tone și topirea la 127.000 de tone.

Combinate cu primul lot, cele două loturi din acest an se ridică la 270.000 de tone, respectiv 254.000 de tone, reprezentând o creștere anuală de 5,9 la sută și, respectiv, 4,2 la sută, față de primele două loturi de cote eliberate anul trecut.

Exporturile de pământuri rare ale Chinei în primele opt luni ale anului au crescut cu 6,4% de la an la an la 38.755 de tone, în timp ce valoarea exporturilor a scăzut cu 40,2%, până la 341,2 milioane de dolari, au arătat datele vamale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)