CORONAVIRUS | Deplasări masive în China de 1 Mai, după relaxarea restricțiilor / Provincia Wuhan, sursa pandemiei de COVID-19, pe primul loc la călătorii

Publicat: 03 05. 2020, 12:44
Foto: Hepta - Zuma Press / Gregor Fischer

Cele mai populate orașe din China au înregistrat o creștere majoră a călătoriilor în ziua de 1 Mai, prima zi a unui weekend prelungit.

Lider în acest top al deplasărilor a fost chiar provincia Wuhan, de unde se bănuiește că a izbucnit pandemia de coronavirus, care a infectat aproape 3,5 milioane de oameni până în prezent.

Și în alte orașe, precum Beijing, Dalian, Tianjin și Jinan s-au înregistrat deplasări masive, în contextul în care China a relaxat restricțiile impuse în timpul stării de urgență, pe fondul diminuării cazurilor de infectare cu coronavirus.

Această rată creștere a călătoriilor, în una dintre cele mai mari perioade turistice anuale din China, contribuie la redresarea sectorului de turism, greu afectat în timpul pandemiei.

Deplasările au crescut cu aproape 50%

Astfel, numărul de persoane care au călătorit în afara orașelor lor de origine a sărit cu aproape 50% la începutul week-endului dedicat Zilei Muncii, comparativ cu prima zi a vacanței de pe 4 aprilie, notează Reuters, conform statisticilor furnizate de Baidu Inc. din China (BIDU).

Sute de locuri turistice au fost redeschise, inclusiv Orașul Interzis din Beijing, autoritățile încercând să reînvie economiile locale.

Doar pe 1 Mai, țara a înregistrat peste 23 de milioane de turiști autohtoni, potrivit Ministerului pentru Cultură și Turism din China, în timp ce Ministerul Transporturilor se așteaptă la 23,36 milioane de călători pe zi, în creștere de la 19,9 milioane pe zi în perioada 4-6 aprilie.

Cu toate acestea, estimarea ar fi în continuare mult sub cifra de 67,13 milioane de călători pe zi, înregistrați în timpul vacanței de Ziua Muncii cu un an în urmă, semn că pericolul nu a trecut în totalitate, iar oamenii se tem încă de apariția unui nou val de COVID-19.

Spre exemplu, în orașul Hangzhou, cel mai popular loc de vizitare în timpul vacanței, 183.700 de vizitatori au fost înregistrați pe 1 mai, cu o treime mai puțin față de turiștii înregistrați anul trecut.

Scăderea se mai datorează și faptului că regimul de la Beijing a limitat vizitatorii la punctele turistice, cu 30% din capacitate, pentru a se respecta în continuare regulile de distanțare socială.

Departamentul de turism din Hubei a declarat că cele 22 de zone turistice redeschise au atras doar 109.664 de vizitatori pe 1 mai, cu 87% mai puțin decât în ​​urmă cu un an, în timp ce veniturile din turism au scăzut cu 95%, până la 6,79 milioane de yuani (961.729 de dolari).

China interzice participarea OMS la investigarea originilor virusului COVID-19

China a fost acuzată, în repetate rânduri, de lansarea noului coronavirus. Cel mai aprig critic al regimului de la Beijing este chiar președintele Americii, Donald Trump.

„A venit dinChina. Cred că este o formulare foarte exactă”, a declarat Trump cu ceva timp în urmă, susținând este convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan, fără a aduce și dovezi în fața presei în acest sens.

Președintele american continuă să își susțină ipoteza privitoare la răspândirea virusului inclusiv după ce serviciile de informații americane au anunțat printr-un comunicat că „se alătură consensului larg al comunității științifice pentru a conveni că virusul Covid-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic”, notează AFP.

La finalul lunii trecute, premierul australian Scott Morrison, preşedinţii Franței și Americii (Emmanuel Macron şi Donald Trump) şi cancelarul german Angela Merkel au discutat despre lansarea unei anchete internaţionale cu privire la pandemia de coronavirus.

Regimul de la Beijing a refuzat cererile Organizației Mondiale a Sănătății de a lua parte la această anchetă, considerând că această anchetă face parte din propaganda condusă de SUA împotriva Chinei.

De asemenea, Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) a respins acuzațiile că noul coronavirus a venit din laboratorul său, declarând, ca și alți cercetători, că virusul provine din fauna sălbatică, identificând liliecii și pangolinii ca posibile specii gazdă.