Chiar dacă nu se știe când va adera la NATO, Ucraina va primi 40 de miliarde de euro, anul viitor, din partea alianței

Chiar dacă nu se știe când va adera la NATO, Ucraina va primi 40 de miliarde de euro, anul viitor, din partea alianței
Ucraina va primi 40 de miliarde de euro, anul viitor, sursă foto: captură YT

Ţările NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro, potrivit textului declaraţiei finale.

Stoltenberg  a vorbit despre bani, nu și despre aderare

„Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige”, au precizat cele 32 de ţări membre NATO, reunite în cadrul unui summit la Washington.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că sprijinul pentru Ucraina este în propriul interes al alianței. Membrii NATO și-au promis sprijinul pentru o „cale ireversibilă” către viitoarea aderare a Ucrainei, precum și mai mult ajutor.

Secretarul general al blocului, Jens Stoltenberg, a spus: „Sprijinul acordat Ucrainei nu este caritate – este în interesul nostru de securitate”.
Premierul Marii Britanii Sir Keir Starmer și președintele american Joe Biden s-au numărat printre liderii NATO care și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina la summit.

Războiul din Ucraina a fost pe primul loc pe ordinea de zi la summitul NATO, iar o declarație convenită de toți membrii susține că Rusia „rămâne cea mai importantă și directă amenințare” la adresa securității.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a confirmat că avioanele F-16 construite în SUA sunt în curs de a fi transferate în Ucraina din Danemarca și Olanda.

Va fi pentru prima dată când Ucraina va primi aceste avioane pe care Kievul le-a cerut de foarte mult timp. Blinken a spus la summit că avioanele vor fi utilizate chiar „în această vară”.

Membrii NATO au convenit să înființeze o nouă unitate care să coordoneze ajutorul militar și instruirea pentru armata ucraineană, ca parte a măsurilor menite să aprofundeze legăturile dintre alianță și Ucraina.

Declarația comună spune că aceste măsuri, combinate cu angajamentele de ajutor din partea membrilor individuali, „constituie o punte către aderarea Ucrainei la NATO”.

Democrații i-au cerut lui Biden, din nou, să renunțe la candidatura sa

Acesta a spus că Ucraina a făcut „progrese concrete” în privința „reformelor democratice, economice și de securitate necesare” în ultimele luni – dar că o invitație oficială de aderare va fi făcută doar atunci când „condițiile sunt îndeplinite”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul NATO și a avut întâlniri cu lideri mondiali, inclusiv prima sa întâlnire cu Sir Keir Starmer de când a devenit prim-ministru al Regatului Unit.

Sir Keir i-a spus lui Zelensky că nu va exista „nicio schimbare în sprijinul” pentru efortul de război al Ucrainei, în ciuda faptului că există un nou guvern la Londra.

Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu politicieni americani din ambele partide democrat și republican, o mișcare menită să susțină sprijinul partidelor pentru Ucraina.

Cu toate acestea, poate exista o oarecare dezamăgire la Kiev că nu a existat nicio indicație publică clară cu privire la cât va dura până când Ucrainei i se oferă calitatea de membru deplin.

Summitul – care a marcat aniversarea a 75 de ani de la înființarea alianței – a avut loc cu câteva luni înaintea alegerilor care l-ar putea instala pe Donald Trump, un critic NATO, la Casa Albă și pe fondul problemelor politice pentru președintele american Joe Biden.

În timp ce Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a întâlnit miercuri cu alți lideri NATO, unii democrați influenți i-au cerut public să renunțe la cursă din cauza temerilor că este prea în vârstă pentru a candida împotriva lui Trump, în vârstă de 78 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect