Cheltuielile pentru apărare în Europa Centrală și de Vest au depășit cheltuielile din ultimul an al războiului rece
Cheltuielile pentru apărare în Europa Centrală și de Vest le-au depășit pe cele din ultimul an al războiului rece, potrivit unui raport anual, în condițiile în care cheltuielile militare din întreaga lume au atins anul trecut un nivel record de 2,24 miliarde de dolari.
Europa Centrală și de Vest a cheltuit 345 de miliarde de dolari pentru arme
Izbucnirea războiului din Ucraina a declanșat cea mai abruptă creștere a cheltuielilor militare din Europa din ultimele trei decenii, potrivit Institutului Internațional pentru Pace de la Stockholm (Sipri), citat de The Guardian.
Institutul raportează că cheltuielile statelor din Europa Centrală și de Vest au ajuns la 345 de miliarde de dolari în 2022, o sumă care, în termeni reali, o depășește pe cea din 1989, ultimul an al războiului rece. Cheltuielile lor pentru apărare sunt cu 30% mai mari decât în urmă cu un deceniu.
Germania s-a numărat printre națiunile care au rupt cu normele din trecutul recent. Zeitenwende sau punctul de cotitură pe care cancelarul țării, Olaf Scholz, l-a anunțat anul trecut, a inaugurat cea mai mare rearmare de după cel de-al doilea război mondial.
Bugetul militar al Germaniei a fost anul trecut al șaptelea cel mai mare din lume, după SUA, China, Rusia, India, Arabia Saudită și Regatul Unit, și sunt planificate noi creșteri uriașe ale cheltuielilor.
Țara a înființat anul trecut un fond extrabugetar de 105 miliarde de dolari, care va fi folosit începând cu 2023 pentru a crește capacitățile militare ale forțelor sale armate.
Franța, Coreea de Sud și Japonia ocupă celelalte trei locuri în topul 10 al celor mai mari cheltuitori de apărare din lume.
Marea Britanie a avut cele mai mari cheltuieli militare din Europa Centrală și de Vest, cu 68,5 miliarde de dolari, din care aproximativ 2,5 miliarde de dolari, sau 3,6%, au reprezentat ajutor financiar pentru Ucraina.
Ucraina a înregistrat o creștere cu 640% a cheltuielilor sale militare
Europa în ansamblu, inclusiv Rusia și Ucraina, și-a majorat cheltuielile cu 13% de la an la an, în ceea ce raportul Sipri descrie drept „cea mai mare creștere anuală a cheltuielilor europene totale din perioada de după războiul rece”.
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproximativ 9,2%, ajungând la aproximativ 86,4 miliarde de dolari, echivalentul a 4,1% din PIB-ul țării în 2022, față de 3,7% în 2021.
Ucraina a fost al 11-lea cel mai mare cheltuitor pentru apărare din lume, după o creștere cu 640% a cheltuielilor sale militare. Cheltuiala sa militară a fost de departe cea mai mare dintre toate țările, cu 34% din PIB.
Printre celelalte cele mai puternice creșteri anuale ale cheltuielilor au fost înregistrate în Finlanda, cu 36%, Lituania 27%, Suedia 12% și Polonia 11%.
Dr. Diego Lopes da Silva, cercetător senior în cadrul programului Sipri privind cheltuielile militare și producția de armament, a declarat că anul 2022 se va dovedi probabil a fi doar începutul reînarmării în masă.