Charles Michel, despre candidaturile Ucrainei și Moldovei la UE: „Reprezintă un moment istoric”

Charles Michel, despre candidaturile Ucrainei și Moldovei la UE: Reprezintă un moment istoric”
Sursa Foto: Hepta/Dario Pignatelli

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Summitul organizat joi la Bruxelles, unde liderii UE vor discuta despre cererea de aderare a Ucrainei și Moldovei, va fi un „moment istoric , potrivit CNN.

Șeful Comisiei Europene, despre Summitul organizat la Bruxelles

„Acest consiliu european este un moment istoric în plan geopolitic. Astăzi trebuie făcută o alegere care va afecta viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, a declarat el, la sosirea la summit.

Liderii UE analizează dacă vor aproba sau nu decizia Comisiei Europene de săptămâna trecută de a acorda Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la UE.

Președintele Consiliului European s-a declarat „încrezător” că liderii UE vor acorda statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și că vor „exprima o perspectivă europeană clară și puternică” pentru ambele națiuni.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre perspectiva europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a vorbit despre șansele Republicii Moldova și Ucrainei de a primi statut de țări candidate pentru aderarea la UE și s-a arătat de părere că, când situațiile fără precedent o impun, blocul comunitar trebui să răspundă pozitiv. „Întotdeauna, la toate crizele, Uniunea Europeană a răspuns prin extindere”, a punctat oficialul, joi dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Întrebat ce urmează pentru Republica Moldova și Ucraina în actualul context, oficialul european a explicat: „Îndemnul pe care l-am auzit ieri de la președinta Comisiei Europene este ca oamenii politici, președinții de stat, șefii de guvern din Uniunea Europeană care se reunesc astăzi și mâine la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, să răspundă pozitiv propunerii pe care o face Comisia la cererile pe care Republica Moldova și Ucraina le-au transmis. Pe 28 februarie, la patru zile după invazie, Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană, pe 3 martie – Republica Moldova. Comisia Europeană a avizat aceste cereri pozitiv”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`