Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale: „Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin restricțiile pentru cerealele ucrainene și România nu face nimic”

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale: Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin restricțiile pentru cerealele ucrainene și România nu face nimic
Hepta - Abaca Press / Zozulia Yulii/Ukrinform/ABACA

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a declarat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că dacă România nu ia nicio măsură împotriva importurilor de cereale ucrainene, în timp ce celelalte state își mențin restricțiile fermierii vor fi și mai mult afectați de fluxurile de cereale:

„Am fi extrem de afectați.25% din exportul total al Ucrainei a traversat prin România. Din liniile de solidaritate , Cele prin Polonia, Cehia și statele enumerate,  prin România au fost transportate peste 30 de milioane de tone , asta înseamnă un 47-48% din total. România va deveni fluviu pentru fluxurile ucrainene în acest moment dacă celelalte țări își mențin restricția. Cea mai ieftină rută este prin România și nu prin altă parte. Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin poziția și noi nu facem nimic”.

Acesta a explicat că România este cea mai ieftină rută pentru cerealele ucrainene și că situația ar putea deveni dramatică dacă va fi închis de către Rusia coridorul cerealelor mediat de ONU:

„În România dacă vine în Constanța și se urcă pe navă nu se mai oprește la acea inspecție de la Istanbul. Rusia șicanează destul de mult și acel coridor eu îl văd deja că se închide în data de 18 mai. Jumătate din fluxul ucrainean de export vine prin Europa  și din acea jumătate, jumătatea jumătății cum s-ar spune, vine prin România. Ne așteptăm la volume foarte foarte mari pentru că stăm cu mâinile încrucișate. Toleranța față de fluxurile ucrainene, de fluxurile logistice care vin și câștigă teren la noi în țară”.

Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale ucrainene

Ca măsură de sprijin în urma războiului provocat de Rusia, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

În acest context, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`