Cetățenii Lituaniei votează în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

Cetățenii Lituaniei votează în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale
Foto: voanews.com

Cetățenii Lituaniei votează, duminică, în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care marea favorită este președinta în exercițiu Dalia Grybauskaite, relatează AFP.

Dalia Grybauskaite, 58 de ani, s-a clasat detașat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din 12 mai, cu 45,92% din voturi, față de 13,62% cât a obținut rivalul său, social-democratul Zigmantas Balcytis, care și-a concentrat campania pe problemele sociale.

Niciun sondaj nu a fost publicat înainte de cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea șefului statului care se desfășoară în Lituania în același timp cu alegerile europene.

Campania electorală a președintelui în exercițiu, fost comisar european pentru buget, a fost consacrată în principal problemelor de securitate națională, în contextul intensificării îngrijorărilor față de Rusia ca urmare a anexării Crimeii.

Grybauskaite pledează pentru întărirea legăturilor dintre UE și alte republici foste sovietice — Ucraina, Georgia, Moldova—, stârnind iritarea Moscovei.

Actuala președintă este neutră din punct de vedere politic, dar este susținută de principalele partide de opoziție, conservatorii și liberalii, care au pierdut alegerile din 2012 în favoarea social-democraților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`