Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni, într-un comunicat de presă, că, în cursul nopții, 85 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Regatul Arabiei Saudite au fost aduși în țară, ca urmare a demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii a celor din diaspora aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.
Totodată, demersurile autorităților române au permis și facilitarea repatrierii a trei cetățeni sârbi și a patru cetățeni ungari, care și-au continuat ruta către țările de destinație.
Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, pe ruta București-Riad-București.
Ministerul Afacerilot Externe a reînnoit apelurile făcute anterior, cu privire la evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale.
”Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară”, se precizează în comunicat.
De asemenea, instituția face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă, în contextul în care deplasările sunt tot mai mult afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilitățile de asistență din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, din ce în ce mai mult, și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța cetățenilor români în cauză și a celor de acasă.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a afirmat, joi, că România nu a ajuns încă la vârful pandemiei de coronavirus, iar după 15 mai autoritățile mizează pe faptul că cetățenii vor continua să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, în ciuda unei relaxări parțiale a restricțiilor.
”Suntem pe un platou. Este un ritm care se menține de o săptămână. Nou urmărim numărul de cazuri noi, mai ales prin prisma evenimentelor dintre 1 și 3 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 mai nu se va mai prelungi starea de urgență. Mizam foarte mult pe o stare administrativă – stare de alertă sau un ordin al ministrului Sănătății de risc epidemic crescut prin care să putem păstra niște restricții. Păstrând aceste restricții, putem controla o relaxare pe care putem să o inițiem după 15 ani, cu măsuri minime la început, dar cu evaluare la 15 zile, cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. Mizăm, în continuare, pe aceeași respectare a distanțării sociale, dar mai ales a regulilor de igienă. Încă nu am ajuns la vârf”, a declarat Nelu Tătaru.
Potrivit unui raport publicat duminică de Grupul de Comunicare Strategică, peste 15.362 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 972 s-au stins din viață.
Până în momentul de față, 242 de pacienți sunt internați la ATI.
În prezent, 7,051 de persoane au fost declarate vindecate.