Cercetătorii sunt surprinși de cantitatea mare de zăpadă de pe ghețarii din Arctica, în august și septembrie

Publicat: 29 09. 2023, 22:29
Actualizat: 30 09. 2023, 08:44
Sursa foto: Pixabay

Zapada acoperă ghețarii din Arctica în cantitați foarte mari, chiar și în lunile mai calde august și septembrie, a afirmat un cercetător.

Echipa de cercetători au stat două luni la Polul Nord

Marcel Nicolaus, un fiziac în domeniul gheții marine de la Institutul Alfred Wegener (AWI) a făcut parte dintr-o echipă de cercetare și a stat două luni la Polul Nord pe Polarstern, un spărgător de gheață, pentru a măsura proprietățile gheții marine, conform G4media.

„De fapt, gheaţa arctică se caracterizează prin absenţa zăpezii în cursul verii, suprafaţa de gheaţă fiind acoperită de bălţi”, a explicat Nicolaus într-o conferinţă de presă.
Niveluri de ninsoare pot fi cauzate de presiunea scăzută în mod constant în timpul verii, care a creat un arm ai rece în Arctica.

Vara 2023, cea mai fierbinte la nivel global

Cercetătorii au concluzionat că vara 2023 a fost cea mai fierbinte vară la nivel global de când au început măsurătorile, iar ghețarii se topesc foarte repede.
Dar, gheața de mare a fost mai mare decât se aștepatau cercetătorii să fie în august și septembrie, fiind chiar stratul mai gros decât în ultimii doi ani. Stratul de gheață a avut în jur de 1,2 metri grosime, maim ult decât în 2020 și 2021.
Cercetătorul Nicolaus spune că zăpada a salvat gheața de la topire..