Cercetătorii ruși și-au injectat un vaccin experimental împotriva coronavirusului: Rusia vrea să fie prima țară care descoperă leacul pentru COVID-19

Publicat: 29 05. 2020, 18:39
Foto: Hepta

Rusia vrea să fie printre primele țări din lume, dacă nu chiar prima, care dezvoltă un vaccin împotriva noului coronavirus. Câteva zeci de variante de vaccin sunt, în prezent, în lucru în laboratoare de stat sau private din Rusia, iar în încercarea de a accelera procedurile, câțiva oameni de știință de la un institut de cercetare din Moscova și-au injectat un vaccin experimental anti-COVID-19, informează Agenția France Presse. Pe lângă importanța pentru sănătatea populației, descoperirea cât mai rapidă a unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2 are și serioase mize economice. Pandemia de coronavirus a blocat economiile din lumea întreagă iar apariția unui leac pentru temutul virus ar permite reluarea în siguranță a activităților economice și, implicit, o revenire treptată la normalitate. În plus, descoperirea unui vaccin este și o chestiune de prestigiu pentru Rusia.

Mai mulți cercetători ruși și-au injectat un vaccin experimental împotriva coronavirusului

Cercetătorul Aleksandr Ghinţburg și alți angajați ai Institutului Gamaleia din Moscova și-au injectat vaccinul aflat în prezent în faza de prototip, o metodă care contravine procedurilor obișnuite. Ei au ales să facă acest lucru pentru a grăbi procesul științific și a termina toate testele necesare în vara acestui an.

Gestul acestora a atras însă și critici din partea altor specialiști ruși. Asociaţia naţională a organizaţiilor de cercetare clinică din Rusia a catalogat aceste experimente drept o „încălcare flagrantă a bazelor cercetării clinice, a legislaţiei ruse şi a normelor internaţionale”.

Primarul Moscovei a anunțat că restricțiile sanitare vor fi menținute până la apariția unui vaccin

Pe de altă parte, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că restricțiile sanitare și regimul de ”autoconservare” vor fi păstrate în Capitala Rusiei până la apariția unui vaccin anti-COVID-19.

„Mi-e teamă că regimul de autoconservare și restricțiile sanitare vor fi păstrate până când vom primi vaccinul”, a declarat edilul, la postul de televiziuneRusia24, precizând că și-ar dori o relaxare a restricțiilor, dar este încă prea devreme pentru așa ceva în condițiile în care zilnic sunt confirmate mii de noi cazuri de îmbolnăvire.

Iar ministrul Sănătății, Mikhail Murashko, estima recent că Rusia ar putea avea un vaccin împotriva noului coronavirus până la finalul lunii iulie.

”Estimăm că primele rezultate și accesul la o utilizare mai largă a vaccinului ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii iulie”, a declarat Mikhail Murashko.

47 de posibile variante de vaccin anti-COVID-19sunt în lucru în acest moment, programul Institutului Gamaleia fiind doar unul dintre cele care i-au fost prezentate până acum președintelui rus Vladimir Putin.

Rusia este a treia cea mai afectată țară din lume de pandemie de COVID-19

Rusia este a treia cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, după Statele Unite ale Americii și Brazilia, cu peste 387.000 de cazuri de contaminare, dintre care 2.300 de pacienți sunt în stare gravă. Peste 10 milioane de teste au fost prelucrate până acum în Rusia, unde bilanțul deceselor a depășit 4.300. Pe de altă parte, aproape 160.000 de persoane s-au vindecat de COVID-19.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile de la Moscova au anunțat că, de la debutul epidemiei, cel puțin 101 cadre medicale au decedat în urma infecției cu noul coronavirus, acestea fiinde primele date oficiale de acest fel publicate până acum. Cifrele anunțate de oficialități diferă însă de cele ale medicilor ruși. Potrivit acestora, bilanțul victimelor în rândul personalului medical ar fi ajuns la 293.