Cercetătorii de la Yale anunță descoperirea care ar putea schimba definiția morții
Oamenii de știință au anunțat miercuri că au restabilit fluxul sanguin și funcția celulelor în corpurile porcilor care au fost morți timp de o oră, într-o descoperire care spun experții ar putea actualiza definiția morții în sine.
Descoperire importantă a cercetătorilor americani
Descoperirea a stârnit speranțe pentru o serie de utilizări medicale viitoare la oameni, cea mai imediată fiind că ar putea ajuta organele să se mențină mai mult, salvând potențial viețile a mii de oameni din întreaga lume care au nevoie de transplanturi, scrie france24.com.
Cu toate acestea, ar putea provoca, de asemenea, dezbateri despre etica unor astfel de proceduri . Echipa din SUA a uimit comunitatea științifică în 2019, reușind să restabilească funcția celulară în creierul porcilor la câteva ore după ce au fost decapitați.
Pentru cele mai recente cercetări, publicate în revista Nature, echipa a căutat să extindă această tehnică la întregul corp.
Ei au provocat un atac de cord la porcii anesteziați, care a oprit curgerea sângelui prin corpuri. Acest lucru privează celulele corpului de oxigen – și fără oxigen, celulele mamiferelor mor.
„Decesul celulelor poate fi oprit”
Oamenii de știință au pompat apoi corpurile cu un lichid care conține propriul sânge al porcilor, precum și o formă sintetică de hemoglobină – proteina care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge – și medicamente care protejează celulele și previn formarea cheagurilor de sânge.
Sângele a început să circule din nou și multe celule au început să funcționeze inclusiv în organe vitale precum inima, ficatul și rinichii, în următoarele șase ore ale experimentului.
„Aceste celule au funcționat la câteva ore după ce nu ar fi trebuit să funcționeze – ceea ce ne spune este că dispariția celulelor poate fi oprită”, a declarat jurnaliștilor Nenad Sestan, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Yale.
Cum poate fi revoluționată medicina
Coautorul principal David Andrijevic, tot din Yale, a declarat pentru AFP că echipa speră că tehnica, numită OrganEx, „poate fi folosită pentru salvarea organelor”.
OrganEx ar putea face posibile, de asemenea, noi forme de intervenție chirurgicală, deoarece creează „mai mult spațiu de operare medicală în cazurile fără circulație pentru a repara lucrurile”, a spus Anders Sandberg de la Institutul pentru Viitorul Umanității de la Universitatea Oxford.
Tehnica ar putea fi folosită și pentru resuscitarea oamenilor. Totuși, acest lucru ar putea crește riscul de a readuce pacienții într-un punct în care nu pot trăi fără suport vital – prinși pe ceea ce se numește „podul către nicăieri”, a spus Brendan Parent, bioetician la NYU Grossman School of Medicine într-un comentariu legat în Nature.