Cercetătorii au REACTIVAT celulele unui mamut care a murit acum aproape 30.000 de ani

Publicat: 13 03. 2019, 18:36
Sursă foto: Wikipedia

Mai multe celule aparţinând unui mamut blănos care a murit în urmă cu aproximativ 28.000 de ani au început să dea semne de activitate după ce au fost introduse în celulele unui şoarece, relatează Fox News.

„Asta sugerează că, deşi au trecut mulţi ani, activitatea celulelor poate încă să aibă loc şi părţi ale ei pot fi recreate”, a declarat Kei Miyamoto, unul dintre membri grupului de cercetători.

„Până acum, multe studii s-au concentrat pe analizarea ADN-ului fosilizat şi nu pe faptul că ar mai putea funcţiona”, a adăugat cercetătorul.

În ciuda acestei descoperiri însă, cercetătorii sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca mamuţii să fie readuşi la viaţă.

„Deşi ceva dovezi a unor procese biologice au fost văzute, pagubele produse de intemperii asupra celulelor împiedică aducerea la viaţăa mamutului, împiedicând orice fel de „reînviere de tip Jurassic Park” pe care mulţi o sperau”, a mai spus Kei Miyamoto.

Mamutul în cauză (un pui de fapt) a fost descoperit în 2011 în Siberia.

Cea mai mare parte a populaţiei de mamuţi blănoşi a dispărut în urmă cu 10.000 de ani, posibil din cauza schimbărilor climatice şi a vânatului excesiv al oamenilor. Populaţii izolate de mamuţi au continuat, însă, să existe până în urmă cu 4.000 de ani pe Insula Wrangel, de la nord de Rusia.

Foto: Puiul de mamut „Lyuba”, care a murit acum 41.8000 de ani şi care la momentul descoperirii încă mai avea mâncare în stomac (sursă foto: Wikipedia)